90 000 anledningar att vara kvinna på Stockholms arbetsmarknad

Stockholms män är skyldiga Stockholms kvinnor 90 000 kronor om året – detta kan du göra med dem.

Nyheten på mångas läppar och sociala medier-flöden i veckan har varit Länsstyrelsen Stockholms rapport om löneskillnaderna mellan kvinnor och män i Stockholm. Slutsatsen? De är stora.

Sedan 2000 har man följt nästan 20 000 stockholmare födda 1985 för att se hur deras liv på arbetsmarknaden utvecklades och det var inte speciellt uppmuntrande läsning. Vill du grotta ner dig i mätpunkter, bakomliggande faktorer och alternativa metoder får du dock vända dig till ett medie som inte tar trams på lika stort allvar. Men – det var en siffra som etsade sig fast lite extra i mitt minne:

Kvinnorna i studien har i genomsnitt cirka 90 000 kronor lägre årsinkomst än männen. Oavsett saker som utbildningsnivå och socioekonomisk bakgrund.

90 000 kronor – det är en sjuk summa pengar. En sådan orättvisa kan ju inte politikerna strunta i, eller? 90 000. Varje år, och var och en av oss. Det är ju toppen! För det måste innebära att detta är pengar som vi nu kommer att få tillbaka? Jag förväntar mig i alla fall en retroaktiv insättning av min uteblivna inkomst på kontot inom tre till fem bankdagar.

Så, nu när vi arbetsföra Stockholmskvinnor kommer att bli väldigt mycket mer välbärgade behöver vi veta vad vi kan göra (läs: köpa) för pengarna. Därför har jag satt ihop lite tips på vad saker som just nu kostar 90 000 kronor:

  • Prinsessans Madeleines outfit på Childhoods 20-årsjubileum.

  • En diamantbeklädd Rolex.

  • En röd liten stuga i Strömsund på exekutiv auktion.

  • En nyskattad Renault Scenic. Finns i Västerås.

  • 5 minuter standup med David Batra på en firmafest.

  • 30 minuter standup med Henrik Schyffert på en firmafest.

  • 5 veckor standup med Ludde Samuelsson på en firmafest.

Här kan man läsa studien i sin helhet.

Av: Lovisa Olai


Publicerat

i

av