Klä dig som en misstänkt

Äntligen! Efter 34 långa år har Palmeutredningen äntligen nått sitt slut och åklagare Krister Peterson meddelar att allt pekar på den så kallade Skandiamannen, Stig Engström. Om man med ”allt” menar ”att vittnen sett någon som liknar honom i närheten av brottsplatsen den kvällen”. Om man med ”liknar honom” menar ”också hade keps den 28e februari 1986”.

Beslutet att lägga ned förundersökningen gjorde många av oss besvikna. Vissa känner sig besvikna över en antiklimaktisk upplösning på Sveriges kanske mest omdiskuterade mordmysterie. Vissa känner sig besvikna över att den Power Point som användes under presskonferensen inte hade fler specialeffekter. Många, jag själv inräknad, är besvikna över att aldrig kunna figurera i Palmeutredningen. 

För vad häftigt det verkar vara, att ha allas ögon på sig. Filter skriver om dig (Stig Engström), Hustler publicerar dina nakenbilder (Christer Pettersson) och Hans Holmér avlyssnar dina telefonsamtal (exakt alla kurder). 

Tyvärr är det alltså för sent nu. Ingen av oss kommer någonsin bli en av de misstänkta. Men vi kan åtminstone se ut som en. Idag ska vi sno stilen av Mr Skandia himself. 

Rock
Vittnen beskriver en rockförsedd man. Vad rockförsedd betyder vet jag inte säkert. Bär man rock? Har man blivit försedd med en rock som man bär med sig nonchalant över ena armen? Eller har man helt sonika ett självgott leende som skvallrar om att rockar, ja det har man så det räcker och blir över. För enkelhetens skull väljer jag att tolka det som att han bar rock.
Ett annat frågetecken är vilken typ av rock det rör sig om. Ett vittne beskriver att rocken fladdrade i vinden när mannen sprang och hävdade att Stigs rock såg för tung ut för att fladdra i vinden. Det är troligtvis för att hon inte vet hur fort Stig springer. Jag har försökt att på bild fånga exakt hur snabb han är men det är svårt eftersom han rör sig med ljusets hastighet. Om man springer med den här farten fladdrar vilken rock som helst, om den så vore gjord av bly. 

Stig Engström och en kvinna som inte ser Stig springa förbi men känner vinddraget.

Väska
Stig bar en svart handledsväska som påminner om necessären flickvänner köper när de tröttnat på att se sina pojkvänner packa tandborsten i en fryspåse. Antingen var han före sin tid och förutspådde trenden med miniväskor eller så ville hans fru ge honom ett mer praktiskt sätt att förvara alla vapen han sägs ha haft tillgång till. En vinst för miljön och fashion, eventuellt en förlust för Olof Palme.

Skor
Det vi vet om Stigs skor är att de inte var vinterskor utan mer tjusiga skor som platsade på ett kontor. De misstänks kunna ha varit anledningen till att han halkade till när han sprang mot brottsplatsen. Men då tror jag inte att folk förstår hur FRUKTANSVÄRT snabbt Stig springer. Om man springer med den här farten är det i princip omöjligt att inte halka till lite, om man så har skor med dobbar. 

Stig Engström och en kvinna som inte förstår vad som händer.

Keps
Slutligen, den beryktade kepsen. Den keps som verkar vara den tydligaste bevisningen för att Stig Engström skulle ha mördat Palme, för att det omöjligt kan finnas två män i närheten av Sveavägen som båda har keps. Innerstan är helt enkelt inte stor nog för dem båda. Tyvärr faller det på sin egen rimlighet. Ingen som bär den typen av gubbkeps har någonsin varit tuff nog att mörda någon. 

Text: Clara Kristiansen
Bild: Göran Ärnbäck samt bilder från Stigs rekonstruktion av vad som hände under brottsnatten


Publicerat

i

av

Etiketter: