Definitionen av kill-sport

Sedan P4 Halland för 7 år sen rapporterade att det byggdes nya anläggningar för killsporter har jag funderat ut och in på vad en killsport är. Nästan oavsett vad det är för sport så är tjejer alltid coolare, tuffare och hårdare i sporten, så i princip är alla sporter tjejsporter. Se bildbevis nedan. 

Tjejer till vänster och killar till höger. Tydligt tjejsporter.

Men något som tjejer inte gör är att sätta sig in i riktigt töntiga sporter. Sporter som kräver finlireri, dyr, väldigt specifik utrustning och ett sektliknande engagemang. Otroligt nog är det alltid sporter där ett föremål ska färdas ifrån kroppen på speciella sätt med hjälp av utrustning, utan att man behöver ta i fysiskt. Golf hade till exempel kunnat vara en killsport om det inte hade varit för att tjejer spelar den sporten och ser coolare ut. Killsporterna kommer till när någon som gör en vanlig aktivitet råkar vara lite bra på det och får storhetsvansinne och gör det till en “riktig sport” för att vara bäst på något.

Så här är killsporterna som anläggningen i Varberg förmodligen öppnade upp för. 

Frisbeegolf
Ingen kvinna har någonsin satt sin fot i denna mästerkatt i tönthet. Den största utmaningen inom frisbeegolf är att kolla på youtubefilmer och diskutera kring vilken disc som viktar rätt i handen. Man ska välja plast efter väder, kraft och fisförnämhet. Säger en kille att han har spelat frisbeegolf i tre timmar så har han trampat runt i skogen och letat efter discar i en timme, pratat hyzer (handvinkel) en timme, rättat till kepsen 45 minuter och kanske kastat resten av tiden. 

Jag gjorde min research i en  discgolfsgrupp på Facebook. Att en halvny spelare måste tänka så mycket på vilken utrustning han ska ha är inget bra betyg för en sport. Alltså en killsport.

Dart
Förmodligen finns det speciella pilar, skor med rätt vikt och tröjor med bäst armhåleglid, men det är inte det som gör dart till en killsport egentligen. Vem om inte en kille kan göra något öligt och trevligt till något man ska tävla om på VM-nivå. Det finns kanske bara en kvinna i hela världen som har vunnit en match, Fallon Sherrock, för att ingen kvinna håller på med ölsporter på fritiden. Föreställ er en person som tänker “jag ska gå på min första dart-träning”, tänker du på en kille eller tjej? Exakt, en kille. 

Snooker
Från Wikipedia: “Snooker är en form av biljard, uppfunnen 1875 i Indien av överste sir Neville Francis Fitzgerald Chamberlain.” Snooker är alltså biljard för finsmakarna – de med kulturellt kapital. Jag säger inte att kvinnor inte kan ha kulturellt kapital, det jag säger är att Ebba Witt Brattström inte behöver tävla i att peta på kulor med en pinne och kalla det för finsmakande.

Namnet Snooker är ett militärt uttryck för “oerfaren person”. Såklart killar ska luras och nolla folk. Snart blir det väl en sport att trycka ett varmt strykhjärn i ryggen på varandra. Men det här är en typisk killsport för att det går ut på att långsamt lista ut ett sätt att lura den andra på. En sport där killen tror att den har använt huvudet jättemycket medan den i själva verket inte har det, lite som tjejsporten yatzy.

Den nu inte så nya anläggningen i Varberg är alltså ett skogsområde med korgar och darttavlor och Kim Hartman i entrén som kommenterar allt som händer. Vänta något år till så har de lagt till en kubb-bana i anläggningen också.

Text: Dessi Hietala
Bild: P4 Halland, töntiga facebookgrupper för nördar och andra oklara googlingar
Instagram:
@hietalaa

Stötta Magasinet Nisch på Patreon här.


Publicerat

i

av

Etiketter: