Hattarnas parad – Rätt och slätt en t-shirt

Det har alltid stört mig, men det är särskilt ofta förekommande vid sån exceptionell sommarvärme som vi haft i år. Jag ser dessa män utan skam i kroppen, svassa omkring på gatorna med sin t-shirt på huvudet bara för att de kan. En stolt turban som skriker “här är jag, tjejer!  Jag har tagit av mig min t-shirt och satt den på huvudet”. Det är liksom två irritationsmoment: 
1. Det faktum att de går runt med en jävla trasa på huvudet. Du ser dum ut! 
2. Att vi andra ska behöva se denna äckliga smalfeta öldruckna rödbrända manstorso. 

Det ligger en avundsjuka i mig, det kan jag erkänna. Jag menar, jag vill också kunna ta av mig min t-shirt och sätta den på huvudet under sommartider, hej hej sommartider. Hur skönt?! Men även om jag hade kunnat så hade jag inte satt en t-shirt på mitt huvud eftersom det är grovt osmakligt och jättejättefult och faktiskt lite barnsligt oavsett om du är man, kvinna eller annat (kolla så public service av mig!). Det är varmt, du får väl bita ihop och stå ut som vi påklädda? Man tappar aptiten, helt ärligt. Glassen med lakritsströssel kommer upp i halsen igen. Jävla svineri. 

För dig som har missat det, har t-shirten faktiskt ännu ett användningsområde och återigen är det män som är den primära målgruppen. Peruk! Du kanske har sett de här hysteriskt roliga klippen på sociala medier där män imiterar kvinnor. Männen har en t-shirt på huvudet som ska illustrera långt hår. “Tjejer be like” och något skämt om att kvinnor inte kan välja vart de ska äta. Det är kreativt får jag ändå säga, lite DIY-eskt.  

Jag kan ju själv medge att jag vid barnsben ca 10 år också lekte att min t-shirt var en peruk. Jag var ett mörkhårigt barn och hade inte råd att köpa en peruk. Mamma satt i soffan och jag dansade i vardagsrummet med t-shirten på huvudet och sjöng Shania Twain. Jag förvandlades till Shania och hennes röda hår. Det var som dåtidens TikTok kan man väl säga. 

Så, jag kan på ett sätt förstå poängen med att ha en t-shirt på huvudet vad gäller konstnärligt uttryck. Det hände även att jag imiterade en indier och virade t-shirten som en turban, men vi behöver inte gå in mer på det.  Män älskar t-shirten så pass mycket att de har tagit den från torson till huvudet. Det är förbryllande och tyvärr faktiskt lite fyndigt. En lågklass-solhatt som täcker hjässan men visar patriarkatets fula tryne.

Text: Angelica Cisalli
Bild: Privat,
flameflynet.com och fina fina shutterstock


Publicerat

i

av