Organdonera mera! – för den generösa men fattiga

Är du för fattig för att vara generös? Börjar du bli riktigt stressad inför julhandeln? Är du ganska fräsch? Väl hållen? Då skulle du kunna ge bort dina organ! Här nedan följer en lista över delar av dig själv du kan ge bort utan att det blir jättejobbigt, med tillhörande tips på vad du ska tänka på för att undvika att det blir just jättejobbigt.

NJURARNA
Populärt försäljningsobjekt i film och litteratur där njuren ibland även förekommer som present till en närstående. Jättegulligt! Om du tänker dig ett scenario där du väljer att kissa på din nykokta pasta så fungerar njurarna ungefär som ett durkslag. Med andra ord: om du häller ut champagnen och istället väljer att dricka den, kommer njuren kunna vaska fram det pissgula guldet åt dig. Efter den tydliggörande beskrivningen av njurfunktionen så ska jag även trycka lite extra på att du har två stycken, så du kan utan problem vaska (eller ge bort) den ena. Eller den andra. Inte båda. Då blir du full av kiss. 

HUDEN
Kroppens största organ enligt alla som vet något eller har spelat mycket TP. Med en hudtransplantation kan du hjälpa någon att slippa laserbehandla bort sin fula tatuering genom att erbjuda din hud att lägga över tatueringen som ett hemtrevligt lapptäcke (eller norrländsk filt som det heter numera). Efter donationen är det viktigt att både donator och mottagare undviker att se filmen ”när lammen tystnar” eftersom det kan väcka otäcka associationer. Det är också extra snällt om du ger bort en bra hudbit. Det är ganska jättetaskigt att ge en bit med pormaskar eller gles skäggväxt.  

LEVERN
Jättestor klump som du lätt kan dela med dig av. Jag skulle nästa hävda att det är snudd på girigt att behålla hela själv. Ju större bit du ger bort, desto billigare fyllor kommer du att få avnjuta framöver. Kanske får du en vinflaska som tack av den lyckliga mottagaren? I så fall är mitt råd arv börja med ett litet glas och sedan utvärdera så att du inte överstiger din nya kapacitet redan första kvällen. Eller så kör du bara på. Hur det ska gå? Den som har lever får se! 

LUNGORNA
Här är det viktigt att komma ihåg att du inte behöver ge bort en hel lunga, bara typ halva eller en tredjedel. Om du har ett yrke där du andras mycket, typ som triatlet, tycker jag att du ska överväga att donera något annat. Till exempel ditt hår, som då kan hjälpa dig att minska friktionen mot omvärlden så att du kan ta dig fram fortare. Om du däremot arbetar med något som inte kräver så mycket luft, till exempel fridykare eller sjöjungfru, kan du fortskrida med din plan och göra en god gärning för någon andfådd stackare där ute. 

Med många trevliga alternativ är det nu upp till dig att fundera ut när det är dags, och såklart vilket av dina organ du ska ge bort. ”Välj med hjärtat, men välj inte hjärtat”, som vi brukar säga i donationssvängen. 


Författad av: Gullis Gullberg
Instagram: gullisgullberg
Twitter: gullisgullberg
Seriöst utan skoj: ta ställning här https://www.socialstyrelsen.se/ansok-och-anmal/donationsregistret/


Publicerat

i

av