Så blir Allsvenskan 2022

Just nu pratar alla om Allsvenskan 2021, men Nischs fotbollsreporter Marcus Thapper ligger som alltid steget före och kan redan nu berätta hur läget kommer se ut inför Allsvenskan 2022. 

Allsvenskan 2021 var hetare än någonsin, precis som vanligt. Man kan lugnt säga att det var ett händelserikt år: Vi fick äntligen se fotboll på plats igen, poddarna om Allsvenskan blev över 2000 till antalet och båda kvällstidningarna lanserade sina nya chatta-om-allsvenskan-med-våra-profiler-rum för bara 499 kronor i månaden. Dessutom ersattes Villkorstrappan av Villkorshissen, som innebär att polis numera har rätt att bryta fingret på alla med halsduk. Den nya stängda Allsvenskan, där alla tv-pengar går till Malmö FF och Stockholmslagen, har klubbats igenom av UEFA och SvFF. Nu ser vi fram emot Allsvenskan 2022 – som är hetare än någonsin. Här är allt du behöver veta för att ha full koll.

AIK
Läget just nu:
Den sportsliga ledningen har övergett satsningen på försäljningspotential eftersom de insåg att ett sådant projekt tar längre än ett år. Klubben har även i år gjort något av en succé med lanseringen av sin vanliga svarta t-shirt. Dessutom ser vi fram emot den nya programserien “AIK 24/7” som lanseras på DOBB TV av Stockholms samlade journalistkår. Det är överlag god stämning i supporterleden, eftersom det skapats en gif där Micke Lustig räcker ut tungan mot Al-Hakim.
Positivt: Henok Goitom har skrivit på för en säsong till. Det ryktas om att Milosevic ska komma hem igen efter en misslyckad höst i Europa Point FC på Gibraltar. Om det lossnar för Nabil Bahoui i år så kan det bli en riktigt rolig säsong. 
Negativt: Att Eric Kahl lämnat för Belgiska Genk och ännu inte ersatts. Det återstår att se om någon halvkänd artist är sugen på att punga upp pengar för en ny vänsterback, eftersom AIK inte har en enda krona kvar. 

BK HÄCKEN
Läget just nu:
Samtliga experter har stuckit ut hakan och tippat Häcken som vinnare i år. De ledde Allsvenskan tills publiken kom tillbaka förra säsongen, men föll för trycket och tog bara tre segrar på hela hösten. Andreas Alm hävdar att det är för att “publiklagen fick fördelar av domarna”, medan många andra hävdar att det beror på att BK Häcken varje gång det gällde något förlorade oavsett motstånd. Hisingen är fortfarande en del av fastlandet, även om de 82 fansen fortsätter skråla förvirrat om att det är en ö. Har köpt upp alla mindre lag i Damallsvenskan för att fortsätta bygga sitt troféskåp. 
Positivt: Gothia Cup är tillbaka i sommar och då blir det äntligen fart på Häckens ekonomi igen. 
Negativt: Gothia Cup är tillbaka i sommar och då blir det tyvärr fart på det spårlösa försvinnandet av barn från Uganda igen. 

DEGERFORS
Läget i laget:
Stormigt efter att Edvardsen gått ut med att han vill spela var som helst, bara det inte är Degerfors. Kvar finns dock Sargon Abraham, som slutade på två mål på 28 matcher förra säsongen. Marcus Birro är klar som ny krönikör för klubbens hemsida. Han presenterades genom en 26 minuter lång film där han bland annat sa att han alltid brunnit mest för Degerfors, att han gett ut 112 böcker och att han vunnit På Spåret. 
Positivt: Fin och mysig bortamatch för alla andra.
Negativt: Ja, alltså, dom är ju för dåliga.

DJURGÅRDEN
Läget just nu:
Det har stormat i vinter. Efter förra årets misslyckade säsong tog Kim Bergstrand till hårda åtgärder och spelarna fick spendera större delen av vintern i arbetsläger – något som kritiserats av flera spelare i pressen. Inför säsongen ser det dock spännande ut. Anläggningen vid Kaknäs har byggts ut, för att laget behöver “lebensraum”. En ny spännande anfallare har gjort 33 mål på försäsongen och Super-Bosse har blivit stor på Clubhouse, där han anordnar “helt galna fester”. 
Positivt: Arbetsmoralen i truppen. 
Negativt: Stämningen i truppen. 

ELFSBORG
Läget just nu:
Efter supersäsongen 2020 var Jimmy Thelins Elfsborg tillbaka som vi känner igen dem: som ett spännande projekt på sjunde plats i tabellen. Slog förra säsongens rekord i brutna motståndarben, tack vare Simon Strand som kom upp i imponerande nio. Supportrarna är mycket glada över detta. Cooper Love och Prince Kouame lämnar laget för att sadla om och bli Orups barn. “Med våra namn kändes det som ett naurligt steg.” säger Cooper Love och Prince. 
Positivt: Per Fricks klädmärke går toppen och han ser dessutom ut att gå mot ännu en säsong med åtta mål. Dessutom har Anders Svensson slutat störa det vardagliga arbetet efter att statyn äntligen rests. 
Negativt: Okumu och Olsson har lämnat och inte ersatts.

HALMSTAD
Läget i laget: 10 vinster, 8 kryss och 12 förluster ledde till en 11:e plats 2021. Ante Johansson har fyllt 53, men är fortsatt otroligt bra. Det är osannolikt tråkigt att se Halmstad spela fotboll. Magnus Haglund väckte stor uppståndelse förra våren när han gick ett Sören Cratz:skt ärevarv inför tomma läktare borta mot Elfsborg. Många ifrågasatte varför han ens gjorde det när det inte var någon publik på plats, men han motiverade det med att det är så han minns sin tid på Borås Arena. 
Positivt: Extremt stabila bakåt. Avslutade säsongen 2021 med bara 12 insläppta mål.
Negativt: Det händer ingenting. Avslutade säsongen 2021 med bara 10 gjorda mål.

HAMMARBY
Läget i laget:
Enorm hype runt klubben just nu trots förra årets sjätteplats. Det var fullsatt på Tele 2 Arena hela hösten, Bajen vann ett derby och spelarna drack flera öl och snusade mycket. Dessutom har klubbens farmarlag Hammarby Fotbollsförening Stockholm Talang Hammarby Fotbollsföreningsklubb FC gått upp i Superettan. Numera störst hejaklack även i E-Allsvenskan. 
Positivt: Ett gäng stora skådespelare, poddare och andra mediaprofiler var på ett derby i höstas. Bojanic la ut bild där han drack en öl efter vinsten och slog sitt retweet-rekord. Flera spelare har rolig mustasch och frisyr. 
Negativt: Som alltid, inget. Resultat spelar ingen roll i fotboll. 

IFK GÖTEBORG
Läget i laget:
Kom på åttonde plats år 2021. Hade en svag vår men avslutade riktigt fint och kan nog verkligen få det att lossna i år. Efter Marik Hamsiks tre matcher för klubben släppdes en DVD och en rap-platta som drog in 436 miljoner kronor till klubben. Skippade försäsongen i år då ingen orkade, så det är svårt att veta var de står just nu. Det sägs att Berg, Wendt, Johansson, Bjärsmyr och Wernbloom ska ha haft “ett riktigt sjukt NHL-lan” där de enligt uppgift “dygnade och drack typ en hel platta redbull”. Gustav Svensson är kvar i Kina eftersom klubben inte vill ha hem honom riktigt än – mer rutin och ålder krävs för att ta plats i dagens Göteborg. 
Positivt: De unga spelarna på bänken lär sig väldigt mycket av att träna med så många personer som började med fotboll när Palme fortfarande var statsminister. 
Negativt: Det är många av spelarna som har svårt att bolla livspusslet med fotbollen, barn, barnbarn och engagemang i PRO. Dessutom är det ett störningsmoment att lagmötena alltid börjar med tio minuters “huuueueuuu” och “oååååhhheeeehh” från hela rummet – det låter nämligen så när såhär gamla män sätter sig i sin fåtölj.

IFK NORRKÖPING
Läget i laget:
Spelade väldigt fin offensiv fotboll och slutade säsongen 2021 på en femteplats med målskillnaden 120-120. Blev stor uppståndelse när laget sålde hela truppen från 2021 för 860 miljoner kronor och valde att ersätta den med landet Island. Med medborgarskapet ingår nu ett kontrakt i IFK, och Rikard Norling kommer helt enkelt välja de islänningar han vill och spela med. Hemmamatcherna kommer spelas i Reykjavik på nybyggda ICA Maxi Stormarknadur Arena.
Positivt: Försäljningspotentialen! Island är ett land på uppgång och klubben hoppas kunna sälja vidare med god vinst till Ryssland inom ett år. 
Negativt: Klubbens podcast Framåt Kamrater, som numera alltid görs på mycket dålig, östgötsk engelska och bara handlar om isländska barns matlagningskunskaper.

KALMAR FF
Läget i laget:
Ryktas om comeback från Rasmus Elm, som nu opererat bort sin magsäck. Efter skandalscenerna i slutomgången när Henrik Rydström gav Alexander Axén en rak höger i Discoverystudion fick han sparken. Nu gör Nanne Bergstrand comeback och känns mer inspirerad än någonsin. Marcus Birro jobbade som krönikör för klubben under maj och juni förra våren, men gick sedan vidare. 
Positivt: Elm. Kommer han tillbaka så kan han verkligen bära Kalmar med sin passningsfot. 
Negativt: Allt annat.

Antonio Colak, en riktig spjuver

MALMÖ FF
Läget i laget:
Gick som bekant inte så bra i Allsvenskan förra året, men kom till slutspel i Europa League. Blir svårt att ersätta Colak, som trots förra vårens succé ju valde att lägga skorna på hyllan och helt satsa på sitt cosplayande. Jon Dahl har lovat att satsa på cupen i år. Stora snackisen 2021 blev dock när Discovery valde att intervjua Christiansen på teckenspråk för att slippa låtsas förstå danska. 
Positivt: Som vanligt har de en trupp värderad till 23 gånger så mycket som alla andra allsvenska lag. Har också, i och med nya tv-avtalet, rätt till 80 % av alla pengar oavsett hur det går.
Negativt: Efter floppen 2021 har de 2 guld på 5 år trots förutsättningarna. Sex spelare har gått ut med att de blivit slängda i en pissoar och pissade på av alla klubbens anställda. I efterhand har man förklarat detta med att om en spelare inte klarar det så har han inte tillräcklig vinnarkultur i blodet.

SIRIUS
Läget i laget:
Har en ny spännande tränare som bara är sju år gammal. Återstår att se om han klarar att göra något trots alla spelartapp. Klarade sig från kval neråt på målskillnad 2021, och har ännu en gång täppt igen truten på alla som inte trodde på dem. Niklas Thor gjorde comeback under hösten och var stabil. Två egna talanger fick göra flera matcher förra säsongen. Supportrarna åkte båt till Stockholm en gång och flera nya indieband bildades.  
Positivt: Tillräckligt bra för att komma runt tolfte plats och därmed täppa till truten på alla som inte trott på dem. 
Negativt: Ambitionsnivån. De två talangerna som fick chansen 2021 har båda lagt skorna på hyllan och istället börjat plugga genus.

VARBERG
Läget just nu:
Chockade alla motståndare genom att göra alla sina byten i första halvlek säsongen 2021. Slutade på en hedrande tolfte plats, men tränaren Jocke Persson hävdar att om de hade varit ett storlag hade de kommit sjua med den poängskörden, och lägger till: ni vet hur det är. Missade sju straffar förra säsongen, vilket enligt Persson är för att dom har ungefär samma träningsförutsättningar som ett lag i division fem och att det är helt sjukt att dom är i Allsvenskan. Marcus Birro var klubbens krönikör under hösten, men lämnar nu för nya uppdrag. 
Positivt: Jocke Persson har inför säsongen bytt namn till Jürgen Persson. Han är riktigt skön. 
Negativt: Att dom inte är ett storlag. Och därför går allt emot dom även om dom spelar bäst i serien. Ni vet hur det är. 

ÖREBRO
Läget i laget:
Kom nia förra säsongen. Axel Kjäll tycker det går stadigt framåt. Nordin Gerzic har skrivit på ett livstidskontrakt. Efter att ha tagit Allsvenskan med storm 2021 går Dennis Collander nu till IFK Norrköping för att “ta ett rejält kliv uppåt i karriären”. Örebrosupportrarna har därför enats om att han “ändå var ganska dålig” trots att de röstade fram honom till “årets spelare” två dagar innan han lämnade.
Positivt: Åttondeplatsen är nära.
Negativt: Tiondeplatsen är lika nära.

ÖSTERSUND
Läget i laget:
Började förra säsongen skakigt men fick under hösten en rejäl skjuts när man värvade in en ny tränare från Gloucestershire. Därefter blev det sex raka segrar och klubben har på tränarens inrådan även infört scientologi. Har under året presenterat 17 nya sponsorer som visat sig vara olika skalbolag till estländsk, ukrainsk och filippinsk maffia. Noa Bachner har flyttat till stan eftersom det till slut blev ohållbart att vakna varje morgon, se att någon hade hänt i Östersund och vara tvungen att slänga sig på närmsta flyg dit. 
Positivt: Får vara kvar år efter år, oavsett vad. 
Negativt: Noa Bachners jävla texter, kan han sluta lägga sig i?!

Ps. Mjällby vann Allsvenskan 2021. Men eftersom serien ska stängas och bantas till 15 lag degraderades dem ändå. Det är fortfarande oklart varför det blev just Mjällby men Malmö, med ECA i ryggen, ville det och nu blev det så bara. De kommer även lansera en medial satsning med deras två kända supportrar, d.v.s. Clara Kristiansen och Jimmie Åkesson. Ds.

Text: Marcus Thapper
Bild: Antonio Colaks privata maskeradbilder som kanske helst skulle ha förblivit privata


Publicerat

i

av