Innovation – behövs det?

Mina första månaderna utan fast anställning eller studier har satt sina spår. Jag har getts på tok för mycket inblick i världsläget och sett alltför många wish-annonser. Resultatet har blivit insikten att, och detta säger jag som ett stort fan av nya uppfinningar och ett växande samhälle — vi måste sluta tänka. 

Innovation, idéer, utveckling… behövs det? Ni får ursäkta mig, detta är ingen attityd man vanligtvis ser hos den officiella vetenskapsreportern, men det ska sägas (till mitt försvar?) att jag under sommaren utvecklat någon form av mild nihilism. Det är inte något som är helt och hållet mitt fel. Det är bara det att det har visat sig att ju mer man tänker, desto sämre blir det. Detta rör framförallt tankar som resulterar i något produktivt, det är hög tid att vi slutar hitta på nya grejer! Jag vet att ni sitter där i en källare någonstans, ni framtida Gates och Muskar, med världens coolaste idé i huvudet. Här är ett förslag som kommer gynna oss alla i längden; Glöm den, gräv ner den, försök handla ekologiskt och flytta ut i Smålands skogar. 

Innovation, har det visat sig, är inte bara farligt för den som uppfinner grejer (se; förra veckan när de försökte skjuta iväg en miljardär ut i rymden), utan också för alla varelser på hela jorden. Visst är det kul när man ser en nyhet om ett kylskåp som tar maten direkt till soffan – tills det visar sig att idén är snodd från en oskyldig utfattig ingenjör, kylsystemet är byggt av slavar, och dessutom har kylskåpet använt din twitter för att skapa 7 botar som publicerar nazistpropaganda. Typiskt!

Vi passerade den ekologiska skuldens dag förra veckan, deppigt! Man kan väl säga att vi har spenderat hela lönen den 12:e, men istället för att äta småkryp och sluta flyga till mallis så tar vi sms-lån resten av månaden och kör på som vanligt. Peppigt!

Kanske är problemet att det är för sent att sluta tänka nu, när vi redan ställt till det så mycket. Bra innovation, det vill säga det mesta som inte är för bekvämlighet eller “wow-faktor”, är ju inte helt dumt ändå. Jag ser till exempel gärna att vi utrotar alla sjukdomar! Men då måste de som räddas lova att inte innovera en voi med dieselmotor och Bluetooth. Men det är svårt att hålla sig från uppfinnandet – det finns visst inte en enda saltig produkt som INTE mår bra av att någon kommer på den revolutionära tanken att doppa det i choklad. Chips? Sardeller? Flingsalt? Släng kakao på skiten! “Kakaobranschen? Det är väl den minst problematiska branschen som finns?”. Näe, förvånande nog så ligger kakaobranschen faktiskt över den ökända filmbranschen, och bara strax under “handväskor-av-små-bebissköldpaddor”-branschen. Alla tre produkter av innovation. Faktum är att vi kan spåra alla dåliga saker i världen tillbaka till en enda källa – dåliga idéer.

För varje god idé verkar det finnas fem hemska (och en medioker, typ att spela skitgubbe med en halv kortlek. En ganska dålig idé, men den uppmuntrar i alla fall inte övervakningssamhället och halverar säkert antalet träd som mister livet till kortlekar). Idéer och uppfinningar betalar sig alltså inte i slutändan. Så hur ska vi stoppa detta virus kallat “innovation”? 

Masslobotomi. Den sista bra idén.

Text: Lisa Dahlin

Följ på Insta: @lisadahlin

Källor: Ser det ut som att detta går att backa med annat än känslor?

Glöm inte stötta Magasinet Nisch på Patreon.com/magasinetnisch! Puss o kram!


Publicerat

i

av

Etiketter: