Så blir Allsvenskan 2023

Just nu pratar alla om Allsvenskan 2022, men Nischs fotbollsreporter Marcus Thapper ligger som alltid steget före och kan redan nu berätta hur läget kommer se ut inför Allsvenskan 2023.

Allsvenskan 2022 var, som varje år, hetare än någonsin. Det kryllade av hemvändare, 62 nya supertalanger som kan gå för upp mot 50 miljoner kom fram och Noa Bachner startade elva podcasts. Dessutom gick det se flera matcher på Discovery där det nästan inte strulade med chromecast. Det sändade bolaget har också hyllats enormt för sitt nya program ”Så jävla skön”, där dom dygnet runt-bevakar Jacob Bergström. Polisen fick också rätt att göra tusen nålar på alla supportrar som såg ut att tycka om flaggor, och den ständiga rädslan tillförde en riktigt spännande dimension till matcherna. Nu ser vi fram emot Allsvenskan 2022 – som också är hetare än någonsin. Här är allt du behöver veta för att ha full koll.

AIK
Läget just nu: Överlag bra. Klubben har sju nya talanger på gång som alla, enligt supportrarna, kommer kunna gå lika dyrt som Alexander Isak. Dom sju talangerna som var på gång förra året har dock lämnat för danska, norska och belgiska klubbar och genererade totalt 23 miljoner kronor. Även 2022 gjordes det succé med merch, då AIK släppte en helt vanlig svart t-shirt, ett par helt vanliga jeans och en helt vanlig vattenflaska. Lanseringen av dessa produkter fick flera hundra retweets. John Guidetti gjorde tyvärr bara nio matcher och ett mål förra säsongen, men hans debutplatta sålde platina. Kom trea 2022 och kommer kunna slåss om guld i år om dom bara får in en striker. Klubben är pank men Jurelius sägs ha fått löfte av flera musiker att få låna stålar.
Positivt: Sebastian Larsson och Micke Lustig har skrivit på för ännu ett år. Stefanelli och Bahoui har sett kanon ut på försäsongen – kan anfallsproblemet äntligen vara löst?
Negativt: Tappet av Alexander Milosevic blir tungt, och det har kritiserats att Sönderjyske fick honom för bara 68 000 kronor. Landsgnaget som koncept känns inte lika kul längre, nu när landslaget inte gjort mål på 14 matcher.

BK HÄCKEN
Läget just nu: Tryggt och skönt. För bara två år sen var alla experter överens om att dom var den tydliga outsidern till guldet och det pratades mycket om Häcken. Den pressen slipper dom nu äntligen, då hela Sverige kollektivt har glömt bort gänget från fastlandet utanför Göteborg. Har tydligt etablerat sig som nya Örebro, och kommer från och med nu komma nia varje säsong. Succéerna med Gothia Cup, innebandycuper, handbollscuper och det nya vattenlandet har gjort att det var möjligt att ta in fem nya norrmän som är helt okej. Efter succén med damlaget har Häcken fortsatt på den inslagna vägen och nu köpt upp Sveriges bästa dartlag och speedwayklubb – och alla dessa SM-guld som nu är deras skryter dom vitt och brett om på sina sociala medier.
Positivt: Supportrarna är jätteglada.
Negativt: Måljingeln ”Olé olé olé vi älskar BK Häcken”.

DEGERFORS
Läget just nu: Älskade av alla eftersom det är himla knasigt att folk bor på ställen som inte är Stockholm. Tänk att dom bara har en restaurang och inte pratar stockholmska? Satan vad charmigt och sjukt. Michael Kallbäck har klivit in som ny sportchef och fått med sig stora sponspengar från Qatar.
Positivt: Stämningen.
Negativt: Fotbollen.

DJURGÅRDEN
Läget just nu: Är tränarlösa efter att Kim och Tolle avrättade Victor Edvardsen och dömdes till fängelse. Realityserien om Bosse Andersson blev dessutom en flopp. Chilufya ryktas vara påväg tillbaka efter att ha floppat fullständigt i Midtjylland. Supportrarna sjöng Djudjudjudjudjudjudjugågågågågågårdenrdenrdenrdenrden skitbra mellan minut 71 och 72 i flera matcher. Var flera tusen på en bortamatch (hemma mot Hammarby).
Positivt: Vann ett derby.
Negativt: Stämningen i truppen. Herrejävlar vad dom mår piss.

ELFSBORG
Läget just nu: Etablerat sig som femma i Allsvenskan, men låtsas själva att tabellplacering och resultat inte spelar någon roll. Stor turbulens förra årets när Simon Strand knivhögg en funktionär eftersom han inte tyckte han borde fått gult kort. Andreasson har rest staty över sig själv. Har insett att publiken såg igenom flaggorna dom lagt ut över alla tomma platser på Borås Arena och har därför nu istället målat fullsatta läktare och satt upp som kuliss.
Positivt: Försäljningen av Ondrejka öppnar upp för nästa talang och om Olsson bara får vara skadefri i år så kan han bli otroligt bra.
Negativt: Ingen tycker det är kul eller intressant. Ingen i Borås, ingen utanför Borås. Fotbollssveriges svar på staden Borås.

HAMMARBY
Läget i laget: Satan vad allt är kul. Gurra Ludde har mustasch, det är jättemycket folk som går i tåg på Södermalm och lagets nya tv-serie där Nisse Hallberg och Isak Wahlberg snortar hockeypulver med alla nyförvärv har gjort stor succé. Kom femma eller sexa eller nåt och tre personer i ledningen blev dömda för olika hatbrott men vem bryr sig, det är ju svängigt och coolt med Bajen. Flera av deras bästa spelare var skitbra i nästan tio matcher förra säsongen. Hammarby Stockholm Talang Football FC har äntligen gått upp till Superettan!
Positivt: Har jättemycket supportrar på herrfotbollen, damfotbollen, boulen och allt annat. Det är jättekul att supa också!
Negativt: Det är så himla lätt att skriva något om att dom aldrig vinner Allsvenskan och aldrig kommer göra det, så det struntar gänget bakom artikeln i.

HELSINGBORG
Läget i laget: Kom rånästsist och får nu ladda om i Superettan. Kan dock ladda upp i lugn och ro, eftersom dom missade cupen. Går upp igen 2024.
Positivt: Det är ändå härligt att Granen är i klubben.
Negativt: Verkligen allt annat.

IFK GÖTEBORG
Läget i laget: Har gått ut och försäkrat supportrarna om att laget som 2022 kom åtta i år ska vinna guld. Föreningen har också lanserat sin femårsplan, som landar i att IFK Göteborg år 2028 ska vinna Champions League. Utöver detta har det också släppts en egen kryptovaluta och supportrarna kan för bara 12400 kronor få sitt namn inristat på en stol i omklädningsrummet. Har släppt alla spelare som är under 26 på fri transfer.
Positivt: Det sägs att Sam Larsson är på gång. Simon Therns nya bok (skriven av Marcus Birro) har gjort succé.
Negativt: Spelarna håller givetvis inte för att komma bättre än sexa (om allt går perfekt) oavsett vad folk som jobbar i klubben säger.

IFK NORRKÖPING
Läget i laget: Ledningen har berättat att klubben ska bli ledande i världen, komma ut i Europa och vinna 4 SM-guld i år. Kom sjua förra året som vanligt. Sålde tre spelare för 128 miljoner i somras, men gick ändå back ekonomiskt 2022. I år kan vi nog få se den nya spelaren Olaf Stefan Ismildur lossna rejält – Rikard Norling har beskrivit honom som en ”Glasburk som växer ut ur en fontän av blomjord”.
Positivt: Har fortfarande cirka 200 miljoner kronor att kräva in av klubbar som köpt spelare senaste åren.
Negativt: Ingen av dessa klubbar existerar längre.

KALMAR FF
Läget i laget: rydström bla bla bla rolig fotboll bla bla bla spännande projekt bla bla bla kan nog etablera sig i topp sex bla bla bla.
Positivt: RYDSTRÖM!!!
Negativt: Vet inte? Kommer ju inte bli bättre än max sexa, och kommer väl vara tillbaka på typ tolfte plats inom några år, men det är ju så himla svängigt med Rydström.

MALMÖ FF
Läget i laget: Vann Allsvenskan och gick till Europa. Har nio miljarder på kontot. Anel Ahmedhodzics lån till Bordeaux avbröts som bekant i somras, men han ryktas nu till Atalanta. Milos Milojevic fick sparken för att ledningen kände för det och ingen ny tränare är klar än.
Positivt: Flera unga spelare har varit otroligt bra på försäsongen. Efter att ha spelat 17 minuter under våren i Allsvenskan ska det bli riktigt kul att se dom i Mjällby i höst.
Negativt: Stämningen är riktigt, riktigt fittig.

SIRIUS
Läget i laget: Den nya, tydliga organisatoriska strategin sätts nu i verket. Sirius har identifierat den bästa manliga- och kvinnliga unga tränaren, och dessa två har nu skaffat sju barn som ska sköta hela Sirius. Då resultat inte spelar så mycket roll utna fotboll handlar om att ha så ung personal som möjligt är alla nöjda med förra årets tolfteplats. Kouakou berättade efter sista matchen att han bara vill spela för AIK och att han hatar Sirius brinnande, men han blir kvar även i år.
Positivt: Ligger nära Stockholm så att deras spelare slipper bo i Uppsala, vilket dom av någon märklig anledning ser som det värsta tänkbara straffet.
Negativt: Dalkurd gick upp till Allsvenskan.

SUNDSVALL
Läget i laget: Kom givetvis råsist, eftersom dom inte hade en enda spelare tillgänglig under 2022. Spelade 4-4-2 varannan match och 3-5-2 varannan, eftersom dom valt att byta spelsystem efter varje dålig insats. Urban Hagblom har fortsatt med den nya taktiken att leta upp folk med kul namn och därför förstärkt laget med spelarna Jesus, Guyface och Fruit Of The Loom – men det är svårt att se hur det kommer landa eftersom ingen av dessa har spelat fotboll tidigare.
Positivt: Tog 16 poäng förra säsongen trots att dom snittade att ställa upp med sju spelare per match. Har också 16 supertalanger.
Negativt: Ja, alltså, allt typ.

VARBERG
Läget just nu: Startade med 30 olika startelvor säsongen 2022. Robin Simovic är Allsvenskans bästa anfallare enligt Jocke Persson, trots 2 mål på 23 starter förra säsongen. Blev tippade att komma elva av alla förra säsongen och kom på plats 13. Jocke Persson hävdar dock att han ”täppt till truten” på alla dom som tvivlat. Marcus Birro är klar för klubben.
Positivt: Jocke Persson är så jävla skön. Och så länge han är kvar kommer Varberg fortsätta göra underverk (komma typ där dom är tippade av alla).
Negativt: Kommer bli svårt att återupprepa förra säsongens rekord, då dom bara slog totalt 41 passningar på 30 matcher.

 

VÄRNAMO
Läget i laget: Gjorde 49 mål och släppte in 73 förra säsongen. Blev stökigt under hösten när Kim Hellberg hittades i Jonas Therns källare och det kom fram att det varit Jonas iklädd en Kim-mask som tränat Värnamo under året. Frihetsberövandet var vi som bekant okej med, det är ju ändå Jonas Thern, men han har ju för fan ingen licens. Sånt hör inte hemma på en tränarbänk.
Positivt: KUL!
Negativt: Inget typ? Förlåt men kommer verkligen inte på något alls? Helvete vad gött att va Värnamo och bara ha kul. Äta korv. Se Jonas Thern gå runt och muttra. Mysa oavsett resultat. Skulle kanske vara att det är så ”skön banter” mellan Simon- och Jonas Thern i samband med matcherna mot IFK Göteborg.

Ps. Jaaaaa några av dom här kommer spela i Superettan nästa år men vi får låtsas att det här är nån slags konstig 14-allsvenska-lag-och-2 superettan-lag-guide. Ds.


 

Text: Marcus Thapper
Bild: Clackson Mackson


Publicerat

i

av

Etiketter: