Vaska din aska

Vill du bli kremerad eller uppäten av mask? Om du tänker att kremering låter som det varma och goa alternativet är det dags att börja fundera på var du skulle vilja bli utspridd eller placerad. Det kanske kommer som en överraskning, men när du väl är kremerad så blir det svårare för dig att uttrycka dina önskemål kring var du skulle vilja bli placerad. Du vill ju inte ligga och samla damm som aska, speciellt eftersom damm består till största delen av andras hudceller, och då blir det väldigt förvirrande vem det egentligen är som ligger i den där urnan. Så, för att undvika missförstånd och meningsskiljaktigheter kommer här några förslag. 

Bli spökvatten
Förutom den härliga nostalgin där det kommer se ut ungefär som när man blandade mjölk och vatten i sitt glas på fritids, är ju havet en generellt vacker plats. Tills dess att man tänker efter. Som en vis vän till mig en gång sa: ”öe, havet är äckligt”. Hon syftade då till tång, maneter (havets yello) och även det danska bajs som hamnar i Öresund då och då. Om du håller med henne kan du istället välja att göra det i en pool istället. Då får du dessutom chansen att bekanta dig med ett och annat gammalt plåster. 

Symbolisk växtlighet
Precis som att vissa väljer att gräva ner moderkakan under ett träd efter förlossningen kan man välja att gräva ner askan och plantera något symboliskt ovanpå. Om du var lite asymmetrisk – en orkidé. Om du var från Trelleborg – en palm. Om du var klängig – krasse. Om du hade lite oljig hy – raps. Om du var omöjlig att bli av med – kirskål eller maskrosor. Hör gärna av dig till redaktionen och berätta om ditt starkaste personlighetsdrag så kan vi matcha ihop dig med en växt. Vi avråder från att välja trädet ask, eftersom det blir lite kaka på kaka.

En man i byrån
Det finns såklart modernare alternativ bara en googling bort. Man kan till exempel gjuta in askan i LP-skivor. Kan du tänka dig vilka hipsters dina barnbarn kommer bli om de kan ha farfar på vinyl? Ett tips är såklart att vara tydlig med vilken musik som ska finnas på denna LP. För den lite vitsiga kan man med fördel välja en låt som ”en man i byrån”, och sen kan barnbarnen helt enkelt förvara skivan där. I en aska bland andra grejer.

Spräng dig själv
Ytterligare ett modernt alternativ som finns idag är att ingjuta sin aska i fyrverkerier. Det var krut i dig när du levde och du är i krut när du nu är död. Ha då i åtanke att det ju är olagligt att spränga dessa pjäser alla dagar utom nyår. Det finns stor risk för dålig stämning på festen om någon plötsligt ber alla att hälla ut champagnen och ta en tyst minut medan hen ska spränga sin farmor. Men ändock en passande ceremoni, särskilt för någon som dött knall fall. 

Hoppas detta har varit inspirerande läsning. Lycka till med din kremering och glöm inte brandsäkerheten. Det är till exempel ganska taskigt att ha fleecetröja på sig. 


Text: Elvira Gullberg
Bild: Clara Kristiansen, hoppas Elvira inte blir arg för att jag antyder att hon är glad när folk dör

 


Publicerat

i

av

Etiketter: