Nisch testar barnspel

Barn: man kan inte leva med dem, men folk i ens omgivning har ändå skaffat dem. Därför har Nischs fritidsredaktör suttit barnvakt och testat olika spel lämpade för barn. 

Alla känner vi någon. Kanske är det dina grannar, kanske främlingen på bussen eller kanske är det du själv. Jag pratar om folk som har barn. Allt bra så långt, men ibland så behöver dessa barn passas. Eftersom de flesta barnprogram är olidligt tråkiga att titta på som vuxen är detta ett ypperligt tillfälle att introducera dem för brädspelens magiska värld. Jag har därför testat ett flertal olika spel som riktar sig till barn.

Fyra i rad

Varannan gång lägger deltagarna en bricka i spelet. Den som först får fyra av sina brickor i rad (vågrätt, lodrätt eller diagonalt) vinner. Det dåliga med spelet är att det är fruktansvärt tråkigt. Det bra är att det ofta bara håller på i fyra omgångar.’

Labyrint

Mer känt bland kidsen som Daidalosspelet. Baserat på ett program med samma namn på barnkanalen. Det är faktiskt ett ganska roligt spel med lagom skicklighetsnivå som går ut på att samla livspuckar i en labyrint utan att bli nerslajmad.  Problemet uppstår när man spelat klart och inser att det bara var den första delen i spelet. Man får därefter genomlida två spel till innan det är dags för finalen. Denna är egentligen memory så man hade kunnat spara in tid och bara kört det från början.

4/7

Paw Patrol-spelet

Det är tydligt att spelkonstruktörerna tänkt till ordentligt för att fånga känslan från succéprogramet Paw Patrol. Man har därför gjort ett otroligt mångsidigt spel som på samma gång lyckas vara både otroligt komplicerat och totalt poänglöst. På detta sätt har man lyckats fånga känslan av att tiden står stilla som man känner igen från TV. Spelas med fördel om du ändå redan är deprimerad.

Barnen älskar det!

3/7

Bamse-Mix Max

Slå med tärning och ta upp brickor som du sedan försöker bygga ihop till olika figurer från Bamseuniversat. Roligt spel men reglerna kan behövas finjusteras. Jag fick ihop powertrion Bamse, Lille Skutt OCH Vargen men på något sätt förlorade jag ändå. Dåligt!

5/7

Fiskespelet

Som att fiska fast i ditt eget vardagsrum. Du försöker fånga små plastfiskar med ett litet litet fiskespö. Ett toppenspel! Eftersom fiskarna alltid öppnar munnen på samma ställe blir det som vuxen lätt att imponera på hela rummet genom att ta 90% av fiskarna. Ger också perfekta bilder till en liten liten tinderprofil.

7/7

Bolibompaspelet

Spelet går ut på att man slår med en tärning och ställer upp olika figurer på ett bräde. 

Vad händer sen? Man slår med tärningen igen och ställer upp fler figurer.

Efter det då?  Samma sak igen.

Vad går det ut på?  Svårt att säga.

 Är det kul? Inte egentligen.

Vem vinner? Ingen. Absolut ingen.

1/7

Dinosauriememory

Någon blandar leken och lägger ut alla kort med baksidan upp på bordet eller golvet. Man turas om att vända två kort och det gäller att samla på sig två likadana dinosaurier.

Kul idé låter det som men eftersom det är totalt omöjligt att känna igen alla dinosaurier som inte är tyrannosaurus, triceratops eller den där som flyger så slutar det obönhörligen med att man blir förnedrad av en femåring. Här måste spelskaparna tänka till och balansera om så det passar vuxna bättre. Kanske öl-memory eller “Saker man säger när man gör slut”-memory, vad vet jag?

4/7

Råttfällan

Action! Spänning! Smällar! BAM! BAM! Det här är ett bra spel. 

Gillra råttfällan genom att dra ut bommen och spänna fast spelpjäserna. Nu gäller det att ha flinka fingrar och plocka så många råttor som möjligt utan att fällan slår igen. I princip är det rysk roulette för barn. Visst hade slutet av Deer hunter varit mycket bättre om de valt råttfällan istället?

Betyg: 6/7

Av: Viktor Carlsson


Publicerat

i

av