Lista: Folkets nobelpris

I veckan utses Nobelprisen av Sveriges vetenskapliga elit men är det värdigt en modern demokrati? Nej, tycker Ludde Samuelsson och presenterar folkets val av pristagare.

Nobelveckan är här och vi vet vad det betyder. Kungliga akademier och kommiteér av förståsigpåare berättar vilka som är bäst i bland annat fysik och kemi och folket vet varken vilka de är eller vad de åstadkommit – förslagsvis eftersom folket skolkade från just de lektionerna på högstadiet.

Men! Låter inte det här onödigt elitistiskt och förlegat? Tillkalla experter för att bedöma expertområden visst, men är det verkligen värdigt en modern demokrati? Varför lämnar vi inte de här besluten åt folket? Vi har ju makten över andra expertområden. Folket avgör ju redan vem som är bäst i exempelvis musik, redskapsgymnastik och samhällskunskap i form av Melodifestivalen, Expedition Robinson och Val till Sveriges Riksdag. 

Dessutom är det ju folket som den verkliga erfarenheten av medicin, fysik och ekonomi. Det är vi som är sjuka, går på gym och hamnar hos kronofogden.

Det enda folkliga med årets nobelpris är att ett av medicinpristagarna namn är Ratcliffe. Alltså nästan som han som spelade Harry Potter. I övrigt heter han Sir Peter.

Nej, låt folket avgöra! Vi är åtminstone minst lika kvalificerade som Svenska Akademien. Statistiskt sett har vi läskunnigheten och kvinnosynen. 

Här är årets nobelpristagare om folket får välja:

Medicin eller fysiologi
Suzanne Axell. Om någon kan medicin är det kvinnan som programlett Fråga doktorn sedan 1955. Själva teven uppfanns 1956. Faktum är att SVT-huset på Gärdet i Stockholm byggdes RUNT Suzanne Axell.
– Titta där står någon och frågar en doktor!, vrålade Tage Erlander och började blanda betong intensivt.

Fysik
Nils Holmqvist. Väder-Nils har allt vi önskar oss. Leendet, kroppen och goda kunskaper i meteorologi. Ingen kan redogöra för högtryck, luftfuktighet och varmfronter med fler erotiska undertoner än det hetaste som skådats i Trelleborgs kommun sedan solen tittade fram under fruntimmersveckan -97. Väder-Nils är även känd för SVT:s hittills sexigaste sätt att öppna en väderprognos:  “Här står jag med en radarsekvens.”

Kemi
Systembolaget. Ingen annan aktör lyckas fånga svenskens intresse för kolväten som bolaget. Dessutom: Trevlig och kunnig personal!!

Ekonomipriset
Programledarna i Lyxfällan såklart. Patrik, Magnus, Mattias, Martin, Morgan, Morgon och Frida Boisen! Du vet vilka jag menar. De har ju rätt varje gång! Har aldrig sett dem göra en budget som inte går ihop. Och går det inte ihop är det deltagarnas fel. Man kanske inte ska skaffa lika många barn som piercingar? 

Litteratur
ASTRID LINDGREEEEEEEEEEN!!! Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump! Hitta någon som är mer värd ett pris än hela Sveriges sagogumma som hittade på sjörövardottern som letade saker, åt spagetti med sax samt lyfte hästar och poliser. Läste att Sydsvenskans kulturchef Ida Ölmedal skrev att “bra författare hamnar i fängelse”. De enda som skakar galler när folket får bestämma är Dunderkarlsson och Blom, om det passar kulturredaktör Ölmedal.

Fredspriset
Sverige. För att vi inte var med i andra världskriget. Det var alla andra.

Text: Ludde Samuelsson
Bild: Matilda Sandberg (SVT)

Följ på Instagram och Twitter: @luddesamuelsson

 


Publicerat

i

av

Etiketter: