Europas ”will they, won’t they”

Är Brexit en skilsmässa eller bara en historia om det där störiga paret som konstant “håller på att göra slut”? Dags för EU att sätta ner foten i Brexit.

 

I dag skulle Storbritannien lämnat EU efter decennier tillsammans. D-day. Nu blev det ju inte så och denna följetong av förhandlingar och voteringar kommer att fortsätta (en följetong som för övrigt tvingat mig att skriva om den här texten flertalet gånger under veckan, tack så mycket). Du tyckte att den svenska regeringsbildningen drog ut på tiden? Kom igen.

Många har liknat denna splittring vid en skilsmässa och visst finns det likheter, men jag tycker att denna relation har mer gemensamt med det där paret som ständigt håller på att göra slut men aldrig kommer till skott. Det blir ju aldrig av? Britterna vägrar bestämma sig och EU låter dem hållas, för tänk om de ändrar sig och kommer tillbaka???

Det har ju varit en hel del fram och tillbaka sedan Brexit röstades igenom, inte minst de senaste veckorna då det brittiska parlamentet i princip varit i upplösningstillstånd. Bara under den senaste veckan har talmannen satt stopp för ytterligare voteringar, ministrar har avgått, Theresa May har i princip gett upp, parlamentet har tagit över makten från regeringen, man har testat stödet för mängder av olika förslag – och ändå inte kommit fram till ett beslut. Storbritannien är EU:s mesta fuck boy.

Vi är alltså ungefär lika nära Brexit som vi var för två år sedan, och huruvida Storbritannien verkligen kommer att lämna EU i dag, den 12 april eller den 22 maj låter vi nog alla vara osagt. Men, att britterna leker med EU:s känslor är inget snack om saken.

Därför vill jag uppmana EU till en sak. Och ja, jag vet att man inte ska lägga sig i sina vänners förhållanden men detta är något som påverkar mig personligen och ärligt talat är jag trött på skiten. Ingen av dina vänner hade tillåtit dig att vara del av ett så här långt ”will they, won’t they” så här kommer det: det är dags att EU lämnar Storbritannien innan Storbritannien lämnar EU. Förläng inte Brexit. Kasta ut dem ur unionen och låt dem falla handlöst ner i Nordsjön. Ingen pardon, ingen återvändo. Låt oss avsluta detta en gång för alla.

Andra will they, won’t they i världen just nu:

  • Trump och Kim Jong-Un – Den lika skrämmande som gulliga duon i internationell politik. Älskar de eller hatar de varandra? Kommer de att sluta fred eller utlösa ett tredje världskrig? Ingen vet.

  • EBT och Jimmie – Denna nationalromans verkar just nu vara “on” och Jimmies dröm om ett konservativt block ser mer och mer ut att bli verklighet. Denna relation har dessutom potential att utvecklas till ett triangeldrama om (eller snarare när) Uffe ger sig in i leken.

 

Av: Lovisa Olai


Publicerat

i

av