Dags att sluta blunda för jackor

Det är för trångt och varmt. Ludde Samuelsson förundras över hur dåligt allmänna platser är anpassade efter behovet av att bära jacka.

Ibland undrar jag om någon överhuvudtaget tänker på att vi har jackor i Sverige. Det är påfallande ofta som jag irriterat upptäcker att det sällan finns en genomtänkt avsedd plats för ytterkläder.

På kaféer hamnar min jacka antingen på stolsryggen och blir släpad i utspilld råsaft, på golvet eller på ett dammigt element. Om kaféet har krokar är dessa placerade vid entrén, det vill säga på mest stöldbegärliga ställe. Har jag jacka ska jackan straffas.

Platserna på Sveriges tåg verkar vara dimensionerade för endast en av två saker: passagerare eller jacka.
För är jag så naiv att jag som passagerare har med mig jacka får det naturligtvis konsekvenser. Det finns en krok – pluspoäng för krok – men det finns också en hake med kroken.

Hänger jag min jacka på avsedd krok får jag sitta inuti själva jackan. Jackan och jag upptar exakt samma utrymme, bara det att jackan utgår från kroken och jag från sätet.

Inte ens ställen som säljer jackor är anpassade för jackor. Varför är det varmt inne i klädbutiker?

Spontant svar från personalen: För att vi inte ska frysa.
Spontant svar från kunderna: Man fryser inte om man har jacka på sig.

Varför ska alla andra i butiken svettas till stress och döds för att en person i kassan inte kan ta seden som den klara majoriteten kommer med.

Varför ska vi överhuvudtaget anpassa oss till klimatet inomhus? Det är ju klimatet utomhus som vi inte kan ändra på – nej, inte nu Greta Thunberg – en växelvarm sköldpadda anpassar sig till omgivningen, inte tvärtom. För att det är svinjobbigt.

Med andra ord: Sänk termostaten och ta på dig en jacka. En jackaffär skulle för övrigt tjäna på att vara kall. Ägaren sparar pengar på den minskade energiförbrukningen – nu blev Greta glad igen – och kunderna slipper lämna butiken med orden: “JAG MÅSTE UT HÄRIFRÅN.”

Framförallt: som kund skulle jag för första gången kunna avgöra om en jacka jag provar verkligen är varm. Som det är nu har jag ingen aning. Jag tar på mig en jacka och konstaterar: “Den här är varm!!!”

Vad jag menar är ju att rummet är varmt och att jag håller på att dö.

Hursomhelst. Av allt ovan nämnt att döma verkar blindheten för jackor vara ett strukturellt problem. Det är som att fabriksinställningarna för kaféer, kollektivtrafik och klädbutiker är “ständig vår”. Ett påhittat klimat som inte på något sätt överensstämmer med verkligheten.

Enligt SMHI är Sveriges årsmedeltemperatur tre grader. I genomsnitt är det alltså kallt i det här landet.

Default är alltså Borås i februari. Inte april i Paris.

Av: Ludde Samuelsson
Bild: Niklas Michin Aristoy


Publicerat

i

av

Etiketter: