Nå oanad framgång med hjälp av fusk (del 2)

Är du trött på att tävla på samma villkor som alla andra? Trött på att någon annan lagt ner mer tid och kämpat hårdare för att nå samma mål som dig? Ingen fara Nischs sportredaktör Viktor Carlsson ger dig, med hjälp av historiska exempel, råd för hur du kan ta genvägar till framgång.

Jag tror det är många med mig som minns scenen ur Brian DePalmas “De omutbara”. Den irländske polisen Jim Malone (spelad av den skotske skådespelaren Sean Connery) överraskar en knivbeväpnad lönnmördare och yttrar- då på sin omisskännliga  irländska Edinbourgdialekt- denna numer klassiska replik.

Det är ofta så med de bästa spaningarna- de verkar alltid så enkla och uppenbara när man väl hör dem. För hur kommer det sig att varje gång man ska på en pistoluppgörelse med en italienskättad kamrat så ska de alltid ha med sig en kniv. Varför de är så förtjusta i knivar vet jag inte och jag håller mig för god för att fabricera ihop någon rasistisk teori innehållande pizza.

Scenen slutar dock med att Malone skjuts ner av ytterligare en mördare med någon form av maskingevär. Av vilken sort? Jag vet inte eftersom jag inte är en tönt.

Så vad lär vi oss av den scenen? Ta inte med en kniv till en pistoluppgörelse; ta inte ens med en pistol utan ta med en kompis med en Thompson M1921 (ok jag är en tönt då). Denna livsläxa har flera kända fuskare lärt sig och därefter kommit väl förberedda.

Mest känd är troligtvis den sovjetiske femkamparen Boris Onisjtjenko som, under OS i Montreal 76, tog ödet i egna händer och hittade på en finurlig tekniklösning för att slippa behöva förlita sig på tävlandets oförutsägbarhet. Han monterade helt enkelt in en knapp i sin värja så han själv kunde markera träffar på ett mer rättvist sätt.

Den regerande silvermedaljören hade med all säkerhet nått nya framgångar om det inte vore för Jeremy “Gnällspiken” Fox. Den avundsjuke Fox (som är en röd länk på wikipedia) kunde inte acceptera att han blev utmanövrerad, klagade över att han inte blivit “träffad” och krävde en närmare undersökning av utrustningen. Onisjtjenko – som valde att vara den större personen – lämnade utan något gnäll in värjan för en inspektion som den klarade utan anmärkning.

Att det nu inte var samma värja som han använt under tävlingen kan väl ses som en mindre detalj för oss men inte för petimätern Fox som krävde en ny inspektion. Tyvärr så föll domarna för trycket och efter att uppgraderingarna av vapnet upptäcktes så diskvalificerades Onisjtjenko. Han har till denna dag ännu inte fått någon ursäkt.

 

Av: Viktor Carlsson

 

Del 1 hittar du här!

Och del 3 kan du läsa här.


Publicerat

i

av