Malmös ögon

Till Memes of Malmös inkorg kommer både foton av knasiga skyltar och närbilder på döda kroppar. Ludde Samuelsson har varit hemma hos Malmös mest kända och okända Instagram-komiker och pratat om hjälpen från kidsen och hur man blir av med “veganföljare”.

Personen bakom Instagramkontot Memes of Malmö forcerar sig vant genom sin lägenhet, förbi vägghängda fioler, gevär och gitarrer.

Det är som att vara hemma hos Sherlock Holmes, om Sherlock Holmes hyrt ett rum i en regnskog. Hade jag frågat hade jag säkerligen blivit erbjuden en macheté-kniv för att ta mig in i vardagsrummet där personen slår sig ned med en kubansk cigarr och en whisky sour.

Få vet vem Malmös meste memeskapare är, desto fler har teorier om vem som driver humorkontot med drygt 41 800 följare.

– Det vanligaste är att folk tror att det är en grupp. De tror att det är ett gäng med snubbar som sysslar med knark och kriminalitet. De tilltalar mig med ni, berättar personen bakom Memes of Malmö och scrollar genom en välfylld inkorg med följarnas vädjan att avslöja identitet.

Ibland går han deras vilja halvvägs till mötes.

– Jag brukar pixla mitt körkort och skicka tillbaka. Eftersom jag har skägg svarar folk: “Jag visste att du var afghan!”, säger personen.

– Det är ingen som gissar säljare. Och det är ju det som för tillfället är sant.

Han har inga planer på att komma ut. Den strategin är sedan gammalt.

– Nu hade det bara känts fattigt att avslöja sig. Från början tänkte jag att det inte är jag som är i fokus. Det är Malmö. Man ska aldrig behöva tänka: “Åh fan han som driver kontot är den där pissiga råttan som jag legat med.”

Memes of Malmö postade sitt första inlägg på samma dag som Donald Trump valdes till USA:s president.

(– En olycka kommer sällan ensam, flikar personen in.)

Personen bakom Memes of Malmö arbetade då administrativt. Med andra ord satt framför en dator med mycket spilltid för att kolla mobilen.

– Jag har följt många memekonton since the dawn of time, “9GAG” till exempel, och upptäckte att många av formaten där gick att applicera lokalt, på Malmö, förklarar personen.

– En vän till mig hade startat ett eget memekonto på Instagram så jag frågade honom om vi skulle samarbeta och göra Malmö-memes. Han sa nej. Han trodde inte på det.

Det gjorde däremot den yngre generationen.

– Folk delade kontot med varandra. Jag hade inte förstått effekten i att dela, tagga och skicka DM. Jag tillhör generationen som visserligen haft internet sen barnsben men inte haft konceptet att kommunicera över Instagram, säger personen som till skillnad från en stor del av sina följare fyller trettio i sommar.

– Jag tror att den generationen delar och visar att de uppskattar innehåll. De är inte fega på att ta mina grejer, göra om dem och skicka till sina kompisar. Ju mer folk delar desto större spridning får det.

Numera, 41 800 följare senare, är Memes of Malmös inkorg inte bara en plats för frågor om vem han är, utan även en förslagslåda för uppslag till nya memes. Och de kommer inte sällan från de som använder direktmeddelanden som främsta kommunikationskanal.

– Jag får en unik insyn i vad Malmö-kidsen delar på sina sociala medier, moppe-racen på Kroksbäck till exempel. Det fanns en grej när kidsen åkte efter bussar genom att hålla fast sig bak på bussen. Utan att folk skickar in bilder till mig hade jag nästan varit chanslös, säger Memes of Malmö.

– De bästa bilderna jag vet är på en kille som rullade en joint av ett papper med resultatet av ett drogtest som dessutom var negativt. Skön kille. Det är Malmö.

Alla som bidrar till ett meme blir taggade men enligt personen kommer 99 procent av det inskickade aldrig upp på kontot. Vissa förslag till skämt är svårare att göra humor av än andra.

Den mest anmärkningsvärda var skjutningen på Södra Skolgatan i december, där en av Malmös mest kriminella personer sköts till döds mitt i morgonrusningen.

– Jag fick meddelanden från mannens bekanta som ville bidra till kontot. De skrev typ: “Han dog som han levde, jag tog de här bilderna”. Och så skickade de närbilder på den skjutne mannen. “Lägg upp det här om du vill tappa fler veganföljare”, berättar Memes of Malmö.

– Jag kommer in i ett flöde som många inte vet finns. Det fanns folk i de här kretsarna som kände den skjutne mannen som följer mig. Då slog det mig att de som sköt följer antagligen också mig, och hur absurt är inte det?

Personen scrollar igenom inkorgen på Instagram igen. Någon har DM:at en bild på en skylt utanför en stängd frisörsalong.

– “Stängt på grund av att frisören är fängslad, öppnar igen om en månad”, reciterar personen.

Morgonen efter dyker samma bild upp i Instagram-flödet tillsammans med 6 192 gilla-markeringar.

Han framstår som Malmös svar på Spider-Man. Alltså en risig kille med skägg som varken kan klättra på väggar, svinga sig i nät eller bekämpa brott. Bara en risig kille med skägg och förtroendet att vaka över staden.

Försöker du skapa en myt om dig själv?

– Jag är redan en myt. Nu har det gått så långt att jag inte kan gå tillbaka. Nu är det en del av min historia. Jag kommer alltid kunna säga att jag var Memes of Malmö och ingen kommer att tro mig.

Personen heter egentligen något.

Av: Ludde Samuelsson
Foto: Ludde Samuelsson

 


Publicerat

i

av

Etiketter: