Sminka dig för samhällsläget

Sverige är i brand. Vart man än vänder sig ser man misär och olycka. Clara lär dig hur du anpassar din sminkrutin.

Om du är intresserad av smink och någon gång har besökt platsen Internet har du garanterat läst en miljon olika tips om hur du väljer rätt look för rätt tillfälle. Det finns sminkguider för första dagen i en ny skola, du kan läsa om hur du sminkar dig inför ett möte med ditt ex och varenda människa är skolad i att sminka över en bakfylla. Jag vet till och med hur jag bör se ut ifall jag någonsin ska på en dinner date med Harry Styles:

De här guiderna var säkert användbara en gång i tiden men de känns… utdaterade. 

Världen ser inte likadan ut som för tio år sedan och vi ligger inte vakna om nätterna av samma orsaker som vi gjorde för tio år sedan. Vi har andra, större frågor att tänka på nu. Vi grubblar inte längre för hur vi ska få tillbaka vårt ex, vi grubblar över skjutningar på gatan, ett fallerande socialt skyddsnät och ett stegrande kvinnohat. Vi oroar oss för Sverige. Framför allt oroar vi oss för att Sveriges alla problem ska göra oss fula. Nya tider kräver nya sminkguider. Varsågoda!

Sminka dig för: Gängkriminalitet
Ute i förorterna pågår gängkrig. Vet ni inte vad ett gängkrig är, kan det beskrivas som ett real life GTA, det vill säga att folk skjuter ihjäl varandra på gatan och att alla kastar molotovcocktails omkring sig som vore det konfetti. Tyvärr ingår inte de roliga delarna från spelet, alltså att man kan använda en dildo som vapen och att man då och då får höra låten “All my exes live in texas” på bilradion. 

För att undvika att bli skjuten i dessa områden finns det bara ett knep som fungerar, att inte synas alls. Stilen du ska sikta på är alltså kamouflage.
Men det kommer givetvis inte fungera med något gammalt grönbrunt militärkamouflage. Du är i stan nu och måste maskera dig därefter. Ner med ansiktet i betongen! Färgskalan är grå och din stilförebild är ett elskåp. Släng på dig din mest färglösa t-shirt och be en tuff högstadiekille med en sprayburk skriva “kuk” eller rita ett hakkors på dig så kan snart ingen se skillnad på dig och en helt vanlig miljonprojektsvägg. Du överlever ännu en dag ute i förorten. 

Sminka dig för: Lärarbrist
Skolklasserna blir större och större, lärarna blir färre och färre. Och trötta, det är även vi vanliga hederliga medborgare som måste träffa understimulerade ADHD-barn. 

De skriker i kollektivtrafiken när vi är på väg hem från jobbet, de stampar i golvet i lägenheten ovanför när vi försöker sova klockan 07.30 en söndag och de kladdar ner glaset framför bakverken på caféer. Allt för att överarbetade lärare inte har tid att ta tillvara på deras “särbegåvning”. 

Nu är det alltså vi alla som går man ur huse till närmsta Sephora och köper varenda Kat Von D-produkt på hyllorna. Inte för att vi behöver mer smink utan för att Kat Von D är en stark röst inom antivaccinationsrörelsen, och som läget är nu låter det inte helt fel att låta fler barn dö i mässlingen. 

Så sminkar du dig för: Sexism
1. Var smal, snygg och känd.
2. Färga håret i lite tokiga färger. 
Nu kan du bada i pengar från reklamdeals med Stadium och SJ och lönegapet mellan män och kvinnor blir lite mindre. En seger för alla kvinnor. 

Sminka dig för: Den fallerande vården
LSS-stöd dras in, hemtjänsten går på knäna och på vårdcentraler runtom i landet har stafettläkare fräckheten att gå runt och prata danska. Vården är minst sagt i upplösningstillstånd. Svaga, gamla och sjuka dör för att vi inte kan ta hand om dem, och för att de som kan ta hand om dem är upptagna med att prata danska.
Det är såklart otroligt sorgligt och jobbigt att folk dör som flugor på grund av underbemanning, felmedicinering och danska, men det betyder ju inte att sagda flugor måste vara fula. 

Här hittade jag till exempel en spännande artikel på hur man sminkar lik. Så öppna kistan och släng lite rouge på alzheimer-mormors bleka kinder. Bara för att man är död måste man ju inte sluta bry sig. 

Framtiden ser inte ljus ut. Världen blir mörkare och mörkare, människor blir mer och mer splittrade och jag kommer nog aldrig få dejta Harry Styles. Men hoppet är det sista som överger människan. Hoppet, och stilen.

Text: Clara Kristiansen
Bild: Tidigare nämnda tjej. Hoppas hon har det bra idag.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *