Att återvända efter sommarlovet

Ett barn som har stenkoll på sina pennor. Håller i sin näst bästa penna.

Efter julledigheterna är det dags att återvända till jobb och studier. Även om det känns fruktansvärt jobbigt för dig nu, så bör du vara glad att du inte är barn längre. Nu är det på sin höjd jobbigt med tidiga morgnar och tråkiga kollegor. Tänk på den yngre dig som vandrade in i klassrummet med nerverna utanför kroppen, livrädd för Anton som brukade spotta inomhus. 

Det var alltid jobbigt att komma tillbaka efter en ledighet, men värst var det efter jullovet. Här listar jag 5 anledningar till varför det var bättre att komma tillbaka efter sommarlovet. 

Man var snygg och härlig
Tre månader av sol och bad har aldrig gjort någon ful. Efter sommaren kom man tillbaka med lite färg och glans – som sitt allra snyggaste. Flätorna från solsemestern på Mallorca satt kvar, om än lite rufsiga, och man kunde fortfarande ha snygga sommarskor. Efter jullovet kom man ut från 2 veckor av mörker och prinskorv. Även om man gått ut i den friska luften, nådde inte en enda solstråle hyn, det enda man fick var milda köldskador och krackelerad hy. Visst, man kom tillbaka med sprillans nya kläder som man fick i julklapp, men alla visste att det var kläder som ens mamma köpt åt en. Det fanns saker som imponerade mer på ens klasskompisar än en förnuftig yllekofta. Och den där nya looken med vax i håret funkade inte det här året heller, Anton.

Luktsudden var nya och fräscha
Efter sommaren var pennorna vässade med den nya fjärils- eller Batmanvässaren och färgkoordinerade i det nya pennskrinet och sudden.. oj, oj, oj sudden! Deras nya fräscha doft kunde ingen ta miste på. Om det var körsbärsdoft? Klart det var körsbärsdoft. Om de kostade lite för mycket? Klart de gjorde. Om de andra var avundsjuka? Tveksamt, de hade ju sina egna. Men stoltheten över att allt var perfekt kunde ingen undgå. Efter jullovet var det annat. Om man ens hittade sitt luktsudd, som ändå inte fungerade att sudda med, så luktade det sandigt golv och pojksnopp sen Anton stoppade ner det i kalsongen för att vara flippig. Förtydligande: pojksnopp är ingen god doft. 

Man kunde berätta vad man gjort
På sommaren hade man gjort saker, sett saker, upplevt saker. Efter jullovet hade man ännu inte glömt hur pinsamt det var när hela skolan såg igenom Lucia-klänningen och man tappade bort texten till Vi tänder ett ljus i advent. Skrytfaktorn efter sommarlovet var hög! Man kunde prata extra högt om alla ställen man varit på så att Samuel och Anton hörde. Samuel för att han var söt och hade Sagan om ringen på DVD hemma, som han dessutom fick titta på själv. Anton för att han aldrig hade gjort någonting under sommaren och det här var den enda chansen man hade för att ge tillbaka för allt han hade gjort mot en under åren. Hade Anton svåra hemförhållanden? Förmodligen, men det visste man inte då, utan det fick man reda på senare i livet när hans storebror åkte in i fängelse. Det ryktades om att han hade mördat någon, men förmodligen var det illegal alkoholförsäljning. 

Det var en mjukstart 
Efter sommaren kom man tillbaka till en mjukstart. Första veckan ägnades åt att lägga in bänkpapper, slå in böcker och lägga in dem perfekt i bänken. Blev det inte rätt första gången? Då fick man sortera in dem igen, hela veckan var schemalagd för det. Behövde man verkligen spela fotboll en hel skoldag eller pressa blommor på lektionen? Nej, men det var det man gjorde i ungefär en månad innan en mattebok ens kom på tal. Efter jul var bänkpappret slitet, böckernas omslagspapper hängde på en skör tejpbit och nationella proven var alltid, alltid snart. Dessutom hann man aldrig göra allt före jul och man låg redan efter. Speciellt Anton.

Den snygga vikarien var up for grabs
Efter sommaren hade den snygga vikarien (som i princip hade fast anställning under två år utan utbildning) Fredrik gjort slut med sin flickvän, lämnat Sverige några månader för att backpacka och hitta sig själv. Vad hitta sig själv innebär visste man inte ännu, det enda man visste var att hans lockar hade blivit lockigare och hans hy solkysst. Han highfiveade killarna i korridoren och man drömde om att vara en av dem som vågade tackla honom i korridoren, eller vara en av tjejerna som satte sig i hans famn. Men man visste, att en dag skulle han se en för den man var – en smart tjej som verkade så mycket äldre än vad man egentligen var, som dessutom kunde hålla djupa diskussioner om Bella Swans karaktärsutveckling i böckerna. Efter jul hade Fredrik alltid firat jul hos sin flickväns familj. Chansen för romans var död. 

Text: Dessi Hietala
Bild: Den minst generiska photostock-bilden jag fann


Publicerat

i

av

Etiketter: