Modeshowen vi saknar att hata

Förra året släpptes nyheten att Victorias secret fashion show skulle läggas ner. Anledningarna var många, och trots att jag älskar glitter, raffiga underkläder och stora vingar lika mycket som gemene man kan jag konstatera att anledningarna också var rätt goda. Modeshowen som funnits i över tjugo år hade flera gånger anklagats för i princip för allt som slutar på -ism, -fobi och -hets. 2019 avslöjades dessutom att VDn, precis som alla andra mäktiga män i hela världen var bästa kompis med Jeffrey Epstein. 

Ja, jag vet, det är inga chockerande nyheter. Inga hakor behöver plockas upp från golven, inga bleka societetsdamer behöver fångas mitt i en svimning och egentligen hade vi inte ens behövt slösa tidningspapper på avslöjanden som dessa. 

Victorias secret grundades av en man som ville kunna shoppa sexiga underkläder till sin fru utan att känna sig som ett pervo som gillar att känna på tjejtrosor. Sen dess har butiken varit en fristad för äkta makar, älskare och pervon som gillar att känna på tjejtrosor. Männen hade vunnit kampen att få bete sig som snuskgubbar utan att bli stämplade som snuskgubbar. Om man fortfarande inte är övertygad om att märket skapats helt och hållet utifrån the male gaze är det bara att ta en titt på vad de faktiskt anser vara sexigt. Alla behåar ser ut att vara designade av en fjortonårig kille.  

Och fashion showen var allt det där, upphöjt med tre. Svinsnygga och svinsmala modeller i smaklösa korsetter delar scen med manliga artister som knappt når dem till naveln men ändå åmar efter dem eller kvinnliga popstjärnor som dagen till ära fått lov att uppträda i topp och trosa och ändå desperat försöker få till en high-five som signalerar Female empowerment. Allting utstrålade fart, flärd och som en hel del sexism.

Så showen lades ner och så här ett år senare ser jag tillbaka och inser att jag saknar det. Inte bara för att jag uppskattar en bra paljettstring, utan även för att jag kan längta tillbaka till en enklare tid. En tid då vi visste vem fienden var. När vi fortfarande kunde tänka att om bara Harvey Weinstein hamnade i fängelse skulle allt bli bra sen. Back in the days trodde vi att det bara var män som exploaterade kvinnor.

Men tiden har gått, och blev det egentligen bättre eller blev det bara snäppet mer förvirrande? Nu för tiden hävdar rakhyvelsföretaget Ester att hårborttagning kan vara en del av kvinnokampen och Gardet har visat att tidigare feministiska ikoner kan vara helt dumma i huvudet. Det har visat sig att även utan just denna show kan kvinnor bli ätstörda och mäktiga män utnyttja unga tjejer med modelldrömmar. Kanske var det inte Victorias secrets dassiga kvinnosyn folk hade tröttnat på, kanske var det bara att försöka lista ut vem av änglarna som var gift med Adam Levine i år. 

Patriarkatet faller inte inom vår livsstid, det enda som kommer hända är att ett gäng modeller har ett jobb mindre. 

Text: Clara Kristiansen
Bild: Kameramän som filmade med ena handen


Publicerat

i

av

Etiketter: