Så blir Allsvenskan 2021

Först en kort summering av fotbollsåret 2020: 41 nya podcasts om stockholmsfotbollen föddes, Hammarby slog publikrekord, Zlatan gjorde entré i svensk fotboll och polisen vann tillslut inbördeskriget mot supportrarna. 2020 går verkligen till historien.

2021 går vi in i första året utan 51-procentsregeln. Dessutom är serien bantad till 14 lag och numera stängd. Varberg och Mjällby åkte såklart ut förra året och blev därför de sista någonsin att åka ur Allsvenskan. Med VAR på plats och totalförbud mot ståplats på arenorna är det tv-soffan som gäller. Så poppa popcorn och gör dig redo att negligera ditt äktenskap – här är allt du behöver för att ha koll på Allsvenskan 2021.

AIK

Läget i laget: Det ryktas om att Obasi ska komma hem igen. Tyvärr har alla spelare gått till bänken i Japan, USA och Belgien – men Henok Goitom kan vara en potentiell frälsare om matcherna inte krockar med Mästarnas Mästare eller Fångarna på Fortet. Nya samarbetet med SvP får dock fansen att våga hoppas.

Positivt: Sebastian Larsson och Henok Goitom. Med en total ålder på 114 år har dessa två en oumbärlig rutin. Lagets nya, helsvarta försäsongströjor har gjort stor succé för sjunde året i rad. Dessutom har nazismen växt sig ännu starkare inom Europa.

Negativt: Ingenting är negativt med AIK. Dom spelar jätterolig fotboll och har aldrig maskat/förstört varje match efter att ha tagit ledningen med 1-0. (Artikelförfattaren skrev denna del med en pistol riktad mot tinningen då en av alla AIK-journalister tagit sin in på Nischs redaktion. reds. anm.)

BK HÄCKEN

Läget i laget: Förra året gick såklart exakt som alla andra år. Kan bli exakt samma grej igen nu då Paulinho äntligen är tillbaka. Supportrarna mår toppen trots att dom är max 230 stycken. Hisingen är fortfarande ingen ö (råkar bara ligga nära en älv) men dom kör på med den grejen. Har blivit Örebro fast med sjätteplats istället för åttonde/nionde.

Positivt: Är fortsatt Göteborgs bästa lag. Supportrarna är osannolikt glada. Har smeknamn på alla i laget och går runt och tjoar och tjimmar om hur gött det är att bo på en ö. 

Negativt: Det händer verkligen ingenting. 

DJURGÅRDEN

Läget i laget: Efter förra årets brakförluster i Champions League, Europa League samt 7:e-platsen i Allsvenskan har Djurgården kraftsamlat. Inför säsongen förstärker Linus Wahlqvist från Zweite Bundesliga. Dessutom ansluter Eric Smith, Isak Pettersson och Simon Thern på fri transfer.

Positivt: Bosse Andersson blev 2020 störst i åldersgruppen 55-döden på svenska TikTok och Erik Bergs realityshow har ganska bra tittning. 

Negativt: Publiksnittet på 6000 personer har fått laget utskrattat i Stockholm. Dessutom finns det ett hål i truppen då Kim & Tolle slog ihjäl Astrit Ajdarevic på en försäsongsträning. (Källa: Sportbladet)

ELFSBORG

Läget i laget: Det sägs att 2021 är året då Jimmy Thelins projekt äntligen börjar lossna. Men när Elfsborg kollar på kalendern ser de att det är andra februari igen. Det är inte förrän de börjar visa människorna respekt och lär sig ödmjukhet och att sätta andra människor framför dem själv som de kommer ur situationen och kan vakna den 3 februari. (Skämtet är att det är Groundhog Day och inte händer någonting alls under Jimmy Thelin)

Positivt: Alla i laget ser ut som att de spelar i Elfsborg. Kulturen står sig stark. Har skaffat nya, superfina flaggor som ska läggas över läktaren och dölja det faktum att det inte är mer än 80-90 personer på matcherna. Lagets sjusupportrar är i extas eftersom Elfsborg förra säsongen slog rekord i antal inkast. 

Negativt: Inget? Allt? Vad vill dom?

FALKENBERG

Läget i laget: Har givetvis en usel trupp men kommer hålla sig kvar i år igen. Spelar med en puls fylld av adrenalin – och det är det som räddar Falkenberg. Hans Eklund fick förra året Jerringpriset (övertygande utklädd till orienteraren Tove Alexandersson) för sin insats i Falkenberg, med motiveringen att ”han lyckats hålla kvar detta hopplösa division fem-gäng i Allsvenskan två säsonger i rad”.

Positivt: Hans Eklund.

Negativt: Spelarna.

HAMMARBY

Läget i laget: Vad ska hända i år efter fjolårets braksuccé? Zlatan, ihop med nytillkomna delägaren Redbull, gjorde att satsningen på Fortnite tog över Twitter & den nya padelhallen var Sveriges mest besökta. Åkte ur Europa League direkt och kom sexa i Allsvenskan.

Positivt: Flera ganska stora poddare har sagt att de ska ”ta tag i det” och i alla fall gå på ett derby i år. Dessutom kan publiksiffrorna och hypen överlag skjuta i höjden ännu mer i år då det är jubileumsår – 20 år sedan Hammarby tog sitt enda SM-guld. 

Negativt: Ingenting alls. Spelar rolig fotboll och har mycket folk på läktaren. Resultat är då irrelevant.

HELSINGBORG

Läget i laget: Strul med det mesta. Lagets sportchef, tränare, mittback, fysioterapeut, kassör, kock, materialare och revisor Andreas Granqvist håller dock fanan högt inför 2021: ”Viuee ssaasksak hueheu” sa han, vilket vi tror betyder något positivt då han log och nickade med stängda ögon efteråt. 

Positivt: Granen. Landsfader!

Negativt: Granen. Otroligt dålig mittback.

IFK GÖTEBORG

Läget i laget: År 2020 kom dom på en hedrande nionde plats. Poya har ett ”bra projekt på gång” hävdar fansen. Ingen av deras tidigare spelare vill förknippas med dom, men två nya unga spelare är helt okej. Hade VAR funnits hade dom kommit 6a istället, och det lever dom fortfarande på. 

Positivt: Införandet av VAR, då det ju är domarna som bestulit Göteborg på den åtråvärda sjätteplatsen två år i rad nu. Supportrarna är som vanligt väldigt fulla och glada.

Negativt: Supportrarna vaknar varje morgon extremt bakfulla och sura. Som en konsekvens har BB-podd råkat starta krig med USA och Kamratgården kan bombas vilken sekund som helst.

IFK NORRKÖPING

Läget i laget: Trots tolfteplatsen visade Peking ”fina tendenser” 2020, enligt Jens Gustafsson. Säsongen 2021 blir oviss då inga spelare är kvar. Tolv spelare ansluter från Sylvia och Jens Gustafsson är ensam kvar i personalen efter ritualmordet av Peter Hunt som chockade Sverige.

Positivt: Jens Gustafsson som talangutvecklare. Har sålt spelare för 301 miljoner kronor på ett år. Klubbens nya salladsbar är extremt omtalad och hyllad. (På ifknorrkoping.se)

Negativt: Resultaten.

KALMAR FF

Läget i laget: Fem spelare är fast på diverse semesterorter, då det inte finns någon som kan ordna flygbiljetter hem. Det finns nämligen ingen personal alls kvar på någon post i föreningen. Överlag mår dom ganska bra med Bröderna Elm. Har en ny jingel som spelas varje gång det är inkast, i samarbete med lokala ICA, som bekostar Rasmus stomipåse.

Positivt: Fyra nya barn i Elm-familjen. Hela Kalmar håller tummarna för en ny gyllene generation runt år 2040.

Negativt: Alexander Axén avgick efter en månad, då han insåg att han ville ha ett större uppdrag. Är numera fast medlem i Studio Allsvenskan. 

MALMÖ FF

Läget i laget: Kom trea förra året. Inleder säsongen med slutspel i Europa League. Ny tränare är dansken Hans Fridtjof Nilsen, som valdes då han delar mellannamn med Åge Hareide. Han blir Malmös tolfte tränare på ett år, och precis som de elva andra är han INTE en chansning utan ett givet val.

Positivt: Laget. Har en trupp som är värderad till tolv gånger mer än alla andra allsvenska lag ihop. Dessutom har de klubbens inneboende vinnarkultur som nu lett till två sm-guld på sex säsonger. Inga grova sexualbrott har skett på ett par år.

Negativt: Har en trupp som är värderad till tolv gånger mer än alla andra allsvenska lag ihop. Trots det, och ”klubbens inneboende vinnarkultur”,  har Malmö bara vunnit TVÅ sm-guld på SEX säsonger. 

SIRIUS

Läget i laget: Mycket akademiska poäng, väldigt lite löner och talang. Har etablerat sig som Allsvenskans tydligt elfte bästa lag, och trivs bra där. Philip Haglund gjorde tolv avgörande, fula mål förra säsongen och lär göra det i år igen. Supportrarna sjunger indierock och skålar glatt. Ibland åker dom båt. 

Positivt: Philip Haglund. Dessutom: Myset! Supportrarna har det fantastiskt i sin vana ”låtsas som att vi tror att vi kommer åka ur och därför också kunna låtsas bli superglad när vi kommer 11:a”. 

Negativt: Supporterprofilerna Bröderna Bernövall är avstängda efter att ha poddat på förbjuden plats under försäsongen (ståplats).

ÖREBRO

Läget i laget: Kommer komma nia.

Positivt: Kommer komma nia.

Negativt: Kommer komma nia. Har ful dialekt.

ÖSTERSUND

Läget i laget: Vann Allsvenskan förra året efter att nya sponsorn Kaniel Dindberg Kakel & Klinker pumpat in 284 miljoner (helt lagligt) i klubben. Spelarna satte upp Dreamgirls på stadens lokala teater. 

Positivt: Känslan i klubben. Sammanhållningen. Dessutom verkar nya styrelsen, bestående av Svaniel Lindberg, Raniel Mindberg, Haniel Findberg och Yaniel Windberg aldrig få slut på pengar. Ingen av de nya sponsorerna vill heller synas, så ingen reklam smutsar ner tröjor eller den nya arenan.

Negativt: Ingenting! Slopandet av 51-procentsregeln, i kombination med ordförande Taniel Bindbergs fina relationer, talar för en ljus framtid.

Text: Marcus Thapper

Marcus Thapper är komiker och hörs i bland annat i den egna fotbollspodden Kolla Svensken.

Följ på sociala medier: @marcusthapper


Publicerat

i

av