TV4 ska hyllas för Big Brother

Programledare hoppar av och programmet döljer deltagares nazitatueringar. Ingen ska klandras, men TV4 ska hyllas för Big Brother, tycker Ludde Samuelsson.

För det första: Det tar emot att hylla TV4. Kanalen som varje söndagskväll avbryter mig, svenska folket och polisutredningen vi tittar på för 25 minuters reklam och nyheter mellan vilka jag inte kan se skillnad. Om SVT bara sänder vänstervriden klimatpropaganda verkar hela TV4:s existens vila på visionen att formgjuta en målgrupp som blint avgudar Beck, Bynk och bensin. Men i fallet Big Brother svarar fyran för stor och nyskapande konst. Men låt oss återkomma till det!

Redan första veckan hoppar programledarna Adrian Boberg och Helle Schunnesson av Big Brother sedan de fått reda på deltagaren Sami Jacobssons tidigare högerextrema kopplingar och hans tatueringar föreställande nazisymboler. Kort därpå avslöjar Expressen dessutom att TV4 hjälpt Sami att dölja nazitatueringarna. Har det här hänt förr? Jag tror faktiskt inte det, men hela händelseförloppet känns som en deja vú: Medarbetare i Stockholm castar medverkade från Utanför Stockholm. Tumult uppstår när medarbetare i Stockholm upptäcker att medverkade från Utanför Stockholm är nazister.

Hursomhelst: Adrian och Helle ska inte klandras för sina beslut. Ingen ska behöva känna sig obekväm på sin arbetsplats och kan man inte stå för ett sammanhang man syns i är det rätt att lämna sammanhanget. Oavsett om Sami Jacobsson försäkrar den judiske deltagaren Daniel Glasman att han gjort avkall på sitt judehatande förflutna är det omöjligt att veta om han ljuger.

Sedan ska vi inte glömma att sammanhanget är Big Brother. Jag darrar inte på rösten när jag säger att det troligen finns bättre ställen än Big Brother-huset att leta på efter noga genomtänkta tatueringar. Förslagsvis Sami Jacobssons hemort Köping (bland annat eftersom Sami Jacobsson just nu inte befinner sig där). Jag säger alltså inte att Adrian och Helle ”borde tänkt på det här innan” men ingen kan väl vara förvånad över att Sami, som ser ut som Hjalle och Heavy-Heavy som rånmördat en snöleopard, inte har samma uppsättning åsikter som P3:s värdegrundspamflett.

Men framförallt: TV4 ska inte klandras. De ska istället hyllas för den mest ambitiösa Big Brother-satsningen jag sett. Jag kan inte komma på något tevekoncept som är så trogen förlagan som TV4:s Big Brother är George Orwells roman 1984. Bara i produktionens hantering av Sami känner vi igen flera teman från den klassiska dystopin att vi har anledning att tro att teamet faktiskt har läst 1984:s Wikipedia-sida.

Precis som Storebror utövar TV4 total kontroll över sina underordnade. Vi pratar till exempel om åsiktsregistrering (TV4 går in på Sami Jacobssons Instagram-konto och noterar nazitatueringarna), indoktrinering (TV4 sätter Sami i kontakt med en tatuerare för att tatuera över nazisymbolerna) och tortyr (TV4 placerar Sami i samma hus som en jude (och även vice versa)). Det är som om Expedition Robinson-redaktionen skulle sortera bort alla sökande som inte har tilltalsnamnet Robinson, Fredag eller Inföding.

Det beundransvärt att förse tittarna med en så kompromisslös tolkning av litteraturhistoriens mest klassiska domedagsskildringar, särskilt från en kanal vars största intellektuella utmaning i övrigt är Sommarkrysset. Om TV4 försökt manipulera sanningen om Sami Jacobsson är det ingen munter historia, men helt i sin ordning. Det är precis vad Storebror hade gjort. 

Text: Ludde Samuelsson
Följ på Instagram: @luddesamuelsson


Publicerat

i

av