Alla passar inte som RFSU-informatör

Sexualundervisningen var, när jag växte upp, minst sagt obehaglig. Min sexualundervisning gick ut på att nervösa 12-åringar fick lyssna till när Staffan, nära pensionen, med en kam i bakfickan talade om hur barn blir till. Han berättade att det finns vissa som rakar sitt kön, men att han inte förstod varför, “för det känns ju som ett barn”. Alla i klassen sjönk längre och längre ner i stolen och alla fniss övergick i röda kinder och en tryckt stämning. Sen delades vi upp killar och tjejer så tjejerna skulle få höra om menstruation och hur man använder bh, och killarna fick rita krig. Det var minst sagt undermålig sexualundervisning.

Den som inte orkar vänta till sommaren på regeringens nya förslag om sexualundervisning, kan hyra in RFSU för att göra jobbet istället. RFSU är Riksförbundet för sexuell upplysning. På deras hemsida kan man anmäla sig till att bli skolinformatör, utbildningen är gratis och 40 timmar lång. En veckas utbildning är alltså allt som krävs för att ansvara för barn och ungas trauma kring sexualundervisningen. Deras peppiga text som ska locka till att bli skolinformatör börjar med “Tycker du om att prata om sex?”. Det är en fråga som får ett jakande svar av alla som läst 30 högskolepoäng genusvetenskap, men också av alla som någonsin sökt in till Paradise Hotel. Jag har sett vilka som valt att bli informatörer, och båda grupperna är representerade. RFSU gör att ingen behöver se sin lärare svettas igenom en lektion sexualundervisning och eleverna slipper se den som har förklarat penetration och rimming i ögonen igen. Men är verkligen vem som helst lämpad för att prata sex med ungdomar? Givetvis inte. Jag listar de som definitivt inte borde bli informatörer.

Hunk-killen
Gym, sprit, sex och brudar! Var hittar man brudar om inte i en högstadieklass? Hur kan man kombinera en liberal inställning till sexuell myndighetsålder med att förklara onanipraktika utan att någon ska få obehag i kroppen? Det går inte, killen som säger “uh, uh, uh” när man pratar om vad man gjort i helgen har det alldeles för nära till hands i undervisningen. 

Komikern
Att en rödtott som kallas “Mr Tramsbralla” ska vara den som berättar om stimuli är som att Malou ska vara den som tar pulsen på hiphopen i Sverige, det skär sig. Om det man gör bäst är att vara näst sämst på en Open-mic kväll på en standup-klubb så ska man hålla sig till det. Man ska inte lära femtonåriga killar om hur man pullar. Oavsett hur många ordvitsar man lyckas klämma in.

Den sexpositiva feministtjejen
Undervisningen blir bara en timmes reklam för Satisfyer Pro, tjejerna får lära sig slicka fitta FÖR DET ÄR DET BÄSTA SOM FINNS, och killarna blir testkaniner för p-piller för män. Högstadietjejerna skulle få en lektion i att leva sitt bästa liv, aldrig skämmas och att knulla runt. Feministtjejen predikar gärna om hur partners ska styras och ställas i helt galna sexakter, i feminismens namn. Det viktigaste är att de unga tjejerna äger sin sexualitet, och framför allt att de om några år startar en lite fräck podd om det. 

Någon från LUF
Det var ett tag sedan nu, men vi ska aldrig glömma Liberalernas Ungdomsförbunds drömmar om incest och nekrofili. Jag tycker att barn kan få lära sig förstå sig på sin egen kropps reproduktiva organ utan att samtidigt behöva lära sig förstå hur samtycke fungerar med en gris. 

I princip vem som helst
Andra som inte passar är alla som ser ut att vara över 35, någon som har en aura av att aldrig ha haft sex, någon med psoriasis eller någon i byggbranschen. Ingen borde lära barn och unga om sex helt enkelt, det blir alldeles för obekvämt. Barn ska får lära sig som man alltid har lärt sig – leta skogsporr och må dåligt över vad de sett tills de vågar skicka in en insändare till KP och fråga vad det är för pirr som pågår i de nedre regionerna. Det kanske skapar en skev bild av sex och relationer, och en alldeles för stor tilltro till Kropp och knopp-uppslaget. Men det blir i alla fall inte så jävla pinsam stämning i klassrummet.

Text: Dessi Hietala
Bild: Paradise Hotel-hunkar från tiden då Paradise Hotel fortfarande var relevant. 
Följ på sociala medier: @hietalaa


Publicerat

i

av

Etiketter: