Hattarnas parad – Solhatten

Hattarnas parad är en artikelserie för Magasinet Nisch. Den handlar om hattar såklart, vad trodde du? Denna vecka skriver Clara Kristiansen om solhatten.

Sommaren har svept in över Sverige och precis som vanligt behöver värmen bara stiga med två grader innan människor kastar av sig alla kläder. Tyvärr har värmen nu stigit till ungefär 73 grader i skuggan och anständighetens gräns är sen länge passerad. Jag har sett kroppsdelar ingen ska behöva se. Jag har sett kroppsdelar jag inte visste fanns. Aldrig tidigare har så lite lämnats till fantasin. Min fantasi har faktiskt blivit korttidspermitterad på grund av arbetsbrist. 

Men att mina ögon är i ett desperat behov av ett klorinbad är inte det enda problemet. Kläder är statussymboler, och när kläderna blir färre blir det allt svårare att avgöra om någon är rik. Hur ska jag veta om någon är viktig, inflytelserik och tät om jag inte får se deras pälsjacka? En bikini säger på tok för lite om någons monetära tillgångar. 

Men även under sommaren finns det faktiskt ett litet knep, en tydlig indikator på vem som har pengar på banken och vem som bara har haft pengar en gång när de spelade monopol. Vem som hör hemma i Cap D’antibes och vem som hör hemma i Vätterstranden D’Jönköping. Jag pratar givetvis om solhatten. 

Blotta närvaron av en solhatt på hjässan sänder en signal till alla omkring att man minsann inte behöver jobba för sitt levebröd. Solhatt är inte arbetarklassens hatt (det är såklart keps). För att bära solhatt behöver du alltid ha båda händerna lediga för att kunna förhindra att hatten blåser iväg. Och lediga händer, det hör borgerligheten till. De lägre klasserna använder sina händer till att skyffla kol och timrapportera medan det fina folket spar händerna till att kunna lyfta på hattbrättet för att se den de talar till. Någon gång då och då tar de sig ett glas Dom Pérignon men de har givetvis råd med brickbord, så händerna behöver aldrig vara ockuperade särskilt länge. 

Du kanske inte är övertygad ännu. Ta då en titt på de här bilderna. 

Meghan Markle, en prinsessa, och en stackare som måste arbeta för sin mat.
Vem av dem har solhatt och vem har en lite för liten mössa?
Den supertjusiga styvmamman i föräldrafällan och en man som enligt egen utsago är “houseless”.
Bara en har hatt.
Fyra tjejer med hatt i överflöd och en kille som inte ens hade råd med en penna.
Choose your fighter.

Ni ser ju själva. Solhatt förmedlar lyx, flärd och ekonomiskt oberoende. Att inte ha solhatt förmedlar såväl utsatthet och svårigheter som okammat hår och tveksam talang för att skriva fångande texter på kartong.. Så, ut och skaffa en solhatt, och pengar såklart! Hellre snygg och rik än ful och fattig.

 

Text: Clara Kristiansen

Stötta oss på patreon här.


Publicerat

i

av

Etiketter: