Hattarnas parad – En fjäder i hatten

Jag hade fram till nyligen ingen större relation till den hatt vi från och med nu kommer att kalla Robin Hood-hatten. Den relation jag haft är tätt sammankopplad med karaktären, alternativt den historiska personen (?), Robin Hood. Och om Robin Hood tycker jag verkligen inte någonting, utöver att handlingen i hans inslag under Kalle Ankas jul är riktigt svår att hänga med i. Plötsligt blir allt jättebra i slutet? Eller missar jag något? Nåväl. 

Så vad är en Robin Hood-hatt? Enligt encyklopedin för hattar (www.partyhallen.se) är definitionen som följer:
“Robin Hood Hatt (sic!) består av en grön hatt i sammetsliknande tyg med en stor fjäder på ena sidan. One Size (passar de flesta).”

Passar de flesta!? Partyhallen.se:s hattexperter är onekligen optimister. Själv har jag alltid tänkt att det är precis tvärtom, att absolut ingen passar i en RHH (förkortar pga otroligt uttröttande att skriva ut hela namnet varje gång jag nämner det, vilket jag nu för tiden gör konstant). Men nyligen skedde någonting som rubbade min världsbild. Jag har hittat en fullt vuxen människa som BÄR en RHH till vardags. Huruvida han klär i det? Det låter jag er läsare vara domare för.

Det hela grundar sig i min besatthet av det bästa rockbandet genom tiderna: Pink Floyd. Och min hatkärlek till den åldrade, något pompösa, gitarristen David Gilmour och hans instagramkonto. Under corona har han och hans inte helt osjälvgoda fru, författaren Polly Samson, haft livesändningar från sitt gigantiska hus på den engelska landsbygden, där de förutom att promota hennes förmodat usla böcker ibland även spelat några sladdriga låtar. Var kommer en RHH in, undrar du. Jo, utöver kulturenglands mustigaste power couple så återfinns även parets vuxna barn i sändningarna. När jag en dag klickade igång ännu en episod av nämnda livesändningar så putade plötsligt mina ögon ut ur sina hålor på ett Cartoon Networskt sätt. Vad fan är det jag ser? Jo, sonen i familjen (Charlie!) bär, dessvärre oironiskt, en klassisk RHH. 

“Lirar” det, då? Oklart. Men jag känner ändå att är det NÅN som ska bära RHH på ett casual sätt är det sonen till en gammal rockmiljardär med jättemånga gitarrer. Det kanske till och med “flyger” som accessoar till denna av arv snuskigt rika hippie? Bedöm själva. Och tänk på mig den dag det blir en trend att ha en fågelfjäder i smäcken. 

PS. Googlade Charlie och han har tydligen suttit i fängelse för att ha klättrat på en staty under en demonstration. Kingen. DS.

Text: Johann Bernövall
Bild: Charlie Gilmour i RHH och med två hönor. Inget konstigt här inte.

Mer av Johann Bernövall hittar du på https://twitter.com/johannberno


Publicerat

i

av

Etiketter: