Fake it till you mellanchef it – 10 steg för att framstå som kompetent

Kompetens ligger i betraktarens ögon, det innebär att all möda du lägger på att vara duktig på jobbet är rent slöseri. Om du istället fokuserar på att få din chef att tro att du är kompetent, kommer du bli mellanchef på nolltid. Okej, börja anteckna, för nu kommer Jimmy Johansson, karriär-king och certifierad kille, lära dig skutta uppåt i lönetrappan utan vare sig ansträngning eller talang.

Jobba från mobilen
Att verka vara tillgänglig dygnet runt och att låtsas vara en morgonmänniska skickar goda streber-signaler till dina chefer. Därför är det första och sista du gör varje dag att fråga något luddigt i ett gruppmail eller i jobbchatten. Viktigt att du CC:ar eller taggar in din chef. När dina kollegor har ställt några dumma motfrågor använder du den allmänna förvirringen som underlag för att boka in ett möte snarast. Mer om hur du ska utnyttja dessa möten strax. 

En bonus med att bli flink med mobilen är att du kan även jobba från en skidlift, en finlandsfärja, eller bäst av allt: en toalett.

Boka möten och håll snattran 
Alla vet att alla möten alltid är slöseri med allas tid, förutom för dig. För du använder dem för att framstå som konkret och beslutsam – det två finaste sakerna man kan vara inom en organisation.

Du åstadkommer detta genom att vara tyst under hela mötet, se lite svår ut, och kanske till och med antecka (skriv några generiska buzzwords ifall någon sneglar). När dina får till kollegor har haltat sig igenom sitt vanliga dravel; ja Daniel H, VI VET att du vill jobba “datadrivet” och nej Ewa med dubbel-v, det är ingen som vill ha AW i din mögliga badtunna, då upprepar du helt enkelt det minst dumma som togs upp under kaoset och sen tittar du på chefen och säger –då spikar vi det, bra möte! (här får du gärna laborera med lite olika gester. En klassiker som ”tummen upp” funkar alltid, men vågar du köra en ”hang-loose” eller ”finger-pistoler” kan du gå långt inom organisationen, chefer älskar sån skit.) 

Spela dum
Det här låter såklart lite motsägelsefullt, men försök få dina chefer att förklara saker för dig, även om du redan har stenkoll på området. För det ska du veta, att ses som kompetent och därigenom klättra inom en organisation handlar inte om att vara duktig, det handlar om att bli omtyckt av chefen. Alla chefer (speciellt killchefer) älskar anställda som de får förklara saker för. När chefen får bryta ner något semi-komplicerat för dig så känns det äntligen rimligt för hen att i snitt få 8x gånger mer betalt än dig. Och det känns så mysigt i magen för hen att tänka “detta är jag värd” – Åh så mysigt det känns, mys mys mys.

Va kille, sjuttitalist & medelklass
Se till att va född i rätt samhällsklass och gärna någon gång mellan 1965-1985. Är du yngre kan du plugga lite semi-gubbiga referenser (kolla upp bandet Genesis!).

Är du dessutom kille kan du high-fivea dig uppåt i organsationen. Tips! En bra high-five sitter i höfterna och du laddar du redan i steget, tänk dig en rejäl rallarsving fast utan lössnus och slentrianmässig hets mot folkgrupp.

Lova vitt och brett
Ta i från knäna när du ska genomföra något och låtsas sedan som om du levererat lika mycket du lovade. Om du bara är självsäker nog så räcker ett halvt A4 i storlek 18 för att beskriva er nya budgetstrategi. Du kommer förstärka bilden av dig själv som konkret, koncis, och kongenial.
Kan du som jag dessutom få fram din poäng med hjälp av en alliteration kommer du bli befodrad även om du skulle glömma byxorna hemma. 

Här kommer ett tydligt exempel på kraften i att lova mer än man kan leverera: Du tänkte inte ens på att denna artikel bara innehåller 5 tips och inte de 10 som utlovades? Tror du jag kommer ligga vaken för det inatt? Nope. Jag får fortfarande mina sex tusen på faktura. 

Nu kanske du tycker det verkar vara en del jobb med att just framstå som kompenent, och varför inte då bara lägga den energin på att faktiskt jobba istället? Jovisst, om man är en tönt kan man göra så, men ingen gillar en tönt. Låtsas vara tillgänglig, sno andras idéer och bete dig som ett får runt din VD, så kommer du bli mellanchef på nolltid.

Text: Jimmy Johansson
Bild: Tagna på en helt vanlig arbetsplats var som helst i Sverige



Publicerat

i

av

Etiketter: