Välkommen tillbaka 2010!

Även en trasig klocka går rätt två gånger om dagen. Och eftersom modet går i cykler kommer jag enligt egna beräkningar hinna vara trendig exakt två gånger under min ungdoms år. Senast var 2014. Trendig är kanske att ta i, jag var ful som stryk och hade exakt noll kläder som satt rätt på min tonårsskeva kropp. Men jag hade i alla fall någon som helst känsla för hur jag borde se ut. Min pinterest var fylld med bilder på Alexa Chung och jag hade fler mustasch-accessoarer än jag kan komma ihåg. Sen dess har jag tyvärr varit hopplöst efter och fruktansvärt obekväm. Länge har min innersta önskan varit att det ljuva modet från tidigt 10-tal ska komma åter. Och efter att vi uthärdat många långa år av 90-talsstil och några fruktansvärda år av 00-talsstil verkar det äntligen vara dags. Dags för ett mode som är komfortabelt, praktiskt och framför allt bedårande. Här är comebacksen jag sett mest fram emot. 

Redigt tjock raklugg
Göm undan locktången och volymmoussen, fram med plattång och hårolja. Som Danny i Grease fast du jobbar med tyngdlagen istället för mot den.

Platåklackar
Tänk att det fanns en tid då det gjordes skor man faktiskt kunde gå i. Inga chunky sneakers som väger fem kilo per fot och inga fruktansvärda slingbacks som man TAPPAR NÄR MAN FÖRSÖKER GÅ. Nej, platåklackar är grejen, man blir femton centimeter högre och det utan att bryta ett enda ben. 

Hatt
Långt innan hatten blev ett klädesplagg för män som hatar kvinnor var det en grej för kvinnor som hatar att tvätta håret. Det vill säga jag. 

Byxvägran 
Just nu pågår en debatt mellan millenials och Gen Z om det är skinny jeans eller baggy jeans som gäller. Svaret är givetvis: Ingenting av det! Snart äntrar vi återigen en era av byxlöshet. Kjol, klänningar, kanske ett par shorts, men benen ska vara fria.

Stickad klänning 
Oviljan att bära byxor visste inga gränser! Som en kofta fast den täcker även det heligaste. Genialt.

Strumpbyxor med mönster 
Så, du har inga byxor? Det låter som ett perfekt tillfälle att dekorera benen! Med mönstrade nylonstrumpbyxor kan de bli prickiga, randiga eller, för den riktigt fräcka, täckta av små hjärtan.

“Något som markerar midjan”
Trenden som har fått kvinnor att under tio år stå i provrum, dra lite nervöst i midjan på en hippt oversize klänning och tyst mumla ”kanske med ett skärp?”. Med ett nätt litet skärp kan man bära allt från en t-shirt till ett dubbeltäcke och ändå lura folk att man har någon slags timglasform. 

Enorm väska
Kommer ni ihåg Jaquemus-väskan från 2019? Den minimala lilla saken som man knappt fick plats med ett tolvveckorsfoster i. Sånt trams höll man inte på med för tio år sen. Då hade man en väska som en vuxen människa kunde bo i. Och då menar jag inte bara att man fick plats med hela ditt bohag, inklusive ett stormkök, utan att man en regnig dag faktiskt kunde vända upp och ner på väskan och ha tak över huvudet. 

Un t-shirt français
Med starka citat som “J’adore Dior”, “Bonjour tristesse” eller “Oui, merci” är dessa tröjor en personlig favorit. Främst eftersom min franskakunskap sträcker sig precis så långt att jag kan översätta en två ord lång text på en T-shirt. 

Framtiden är ljus, så leta upp era gamla Wayfarer-glajjor. Damma av era semitransparenta skjortor och minikjolar. Vi har väntat länge nog, vår tid är nu. 

Alexa, spela Style av Taylor Swift

Text: Clara Kristiansen


Publicerat

i

av

Etiketter: