Sveriges Sämsta Kungar

Nu när det stormar runt det brittiska kungahuset kan det vara ett bra tillfälle att skåda vårt eget kungahus i sömmarna. Ibland kan det kännas som att vi inte riktigt mäter upp till våra kungliga släktingar i väst men jag lovar, vårt kungahus har varit minst lika vidrigt. 

Jag ger er: Sveriges sämsta kungar. 

 

Karl IX – Fake it til you make it-kungen

Den här snubben är en sån klassisk “klä dig för jobbet du vill ha”- människa som man bara vill slå på pungen. Du vet – mäklaraura.
Han var den yngsta sonen till Gustav Vasa och, precis som alla småsyskon, så trodde han att han var bättre än sina storebröder.  Han hjälpte mellanbrorsan Johan att  kuppa bort storebror och kung Erik, och sen när Johans son blev svensk kung så tyckte han att det ändå var bäst om det var han själv som satt på tronen.  Så han bara fakking bestämde att han var kung. 

När folk sa “ta det lugnt Kalle du är inte kung” så höll han för öronen och sjöng “Don’t Stop Me Now” för full hals.  Han lekte kung så länge att folk bara gav upp, inklusive den riktige kungen.  Som din lillebror som tjatar tills han får sitta fram. Förutom att han vill sitta i förarsätet och köra bilen på fel sida vägen. 

På ett sätt är han en inspiration. Om han kunde bli kung så kan du säkert gå in på närmsta 7/11 och bara börja steka korv tills de ger upp och börjar betala dig. 

 

Kristina – 1600-talets Sara Skyttedal

Kristina uppfostrades som man och blev inte bara bra på sport och jakt utan även kvinnohat och att tro att hon har rätt till saker som inte är hennes. Hon var även en jävel på hyckleri. Hennes farsa DÖDADES av katoliker och hon valde att ära hans minne genom att spendera sitt liv med att försöka bli just katolik. 

Efter att ha kört landets ekonomi i botten genom att ge bort kronans egendomar till sina polare och adla varenda renrakad kille i stockholm så bestämde hon sig för att abdikera. Innan hon drog lyckades hon få riksdagen att skriva under på att hon inte hade något att göra med förlusten av alla pengar, ett sånt riktigt hedge fund-move.  Och det funkade för Kristina, som satte sin kusin på tronen och drog till kontinenten. Väl utanför sverige var hon lite ledsen över att hon inte hade pengar längre och funderade länge på att invadera Neapel. Neapel. Italiens soptipp.

Jag vet att hon har fått cred för att vara kvinnlig regent och allt sånt där men sen när räcker det att vara kvinna och ha ett manligt yrke för att få cred? VAD ÄR DET HÄR? 1632?? Det sägs även att vi ska hylla henne för att hon låg med tjejer. Men tyvärr var det nog bara för att hon tyckte att de var värdelösa till allt annat. 

 

Karl X Gustav – Stormakts Steffo 

Jag blir så arg när jag tänker på den här killen. Han var inte bara ful men också fåfäng och en så kallad “livsnjutare”.  Ingen tyckte om honom särskilt mycket och det finns mer information om hans tarmflora än något annat han åstadkommit.

Karl var tysk och hade egentligen inte så mycket att se fram emot i livet men lyckades bli tjenis med sin kusin Kristina. Han ville helst gifta sig med henne men hon pallade inte vara någons fru så istället fixade hon så att han kunde bli kung efter henne, plus att han typ fick Öland. Vilken dröm. Så han sätter sig på Borgholms slott och bara väntar på att hon ska dö eller säga upp titeln. Vilket hon gör och han bara “gött, nu är jag kung”.  Så han firar med att käka en sån rysk docka fast av mat (75 vaktlar i 40 höns i 20 svanar i 3 grisar i 1 oxe eller nåt). 

Det sägs att han var ganska bra på att kriga men alla han hade med sig ut dog typ (70 000 pers plus alla inhyrda människor som tydligen inte räknas). Plus att det bästa med krig för honom var att han kunde supa och ligga runt som han ville. 

 

 

Fredrik I – en klassresa

Lille Fredrik hade ett mål i livet – att bli kung. Och eftersom han var en liten fjuttig lantgreve i Tyskland så hade han inte en lätt väg dit. Men när hans första fru dör så ser han en möjlighet i att gifta sig med en svensk prinsessa. Hon heter Ulrika Eleonora och är Karl XIIs yngsta syster. Eftersom Kalle Dussin inte har några egna barn så är chansen stor att hon kommer få ta över tronen. Fredrik tar sin chans och lyckas charma Ulrika. Och när Ulrika faktiskt tar över tronen så är de ett sånt sjukt bra team, ett sånt superkäckt par som verkligen älskar varandra. Sådär “vi bor tillsammans i en bil och bråkar aldrig #vanlife”-bra.

På grund av detta otroliga samarbete så försöker Ulrika få riksdagen att godta att de styr tillsammans. Det går de inte med på så det slutar med att Ulrika Eleonora säger upp sin titel och ber riksdagen erkänna Fredrik som kung i hennes ställe. Han har ju varit så underbar och duktig så det är klart att gubben ska få bli kung. Riksdagen tycker också det känns tryggare att ha en penis på tronen. I allmänhet liksom. 

Och nu har Fredrik fått som han vill så han skiter i frugan, säljer ut oss till Ryssen och lär sig aldrig prata svenska. #couplegoals

Gustav III – French Girl Putin

Alla verkar tycka att Gustav III var en sån superkung, en upplyst, välklädd och kultiverad jävel som vi ska tacka för allt vi har. Men vad har han egentligen gett oss? 

Han köpte en slav-ö i karibien. Det gick ju bra. 

Han startade krig mot Ryssland. Det gick ju bra. 

Han grundade Svenska Akademien. Det gick ju bra. 

Gustav III var mån om kulturväsendet men var ganska kass på allt annat. Hovet spenderade för mycket pengar, antagligen för att man ville bete sig som fransmännen, och det har ingen råd med. Han tyckte också att han var den enda som var tillräckligt upplyst och utbildad för att styra. Vilket gjorde att han censurerade kritik och arresterade oppositionen. 

Det mest osmakliga med honom kan dock vara att han spontant brast ut på franska när han blev skjuten i ryggen. Le batârd!

 

Bubblare

Kanske inte värda en tv-serie som Knugen, men i alla fall en lågbudgetfilm med voice over av Herman Lindqvist som bara visas på tvåan.  

Ulrika Eleonora
Jag är säker på att hon är anledningen till att vi inte haft fler kvinnor på tronen. Innan henne var man osäker på om man kunde ha en drottning som styrde. Nu vet vi att man inte kan. 

Oscar I 

Vad kan vara mer osmakligt än att döpa sin dotter till Oscara?

Oscar II 

Tre ord: Sveriges största porrsamling

 

Av: Louise Karlund

Insta: @loukonstantia


Publicerat

i

,

av