6 tips på hur du som kvinna väljer en helt okej actionfilm

Är du tjej? Har du en pojkvän? Vill han titta på “en go actionrulle”? Vill du hellre dö än att titta på Tom Cruise få betalt för att bryta nyckelbenet i 2 och en halv timme? 

Då är den här guiden för dig!

 

Tips #1 – Actionfilm med kvinnlig huvudrollsinnehavare

Det här är det enklaste sättet att få se på en film som du också kan uppskatta. Om det är en tjejja i huvudrollen så behöver du inte jobba så hårt på att tänka dig att du också kan slåss, skjuta och parkoura dig igenom livet. Dessutom är den här tjejen inte bara belönad med runda pattar och långa spiror, hon har även både namn och repliker. Girl power och allt sånt. Och vilken kick det är – såhär känner sig killar hela tiden! Som en bonus är tjejerna inte bara coola, de är också så pass sexiga att din kille kommer älska filmen. .

Ex. Atomic Blonde, Leon (om man är OK med mild pedofili), Salt, Wanted, Tomb Raider (OBS! Killen kommer kommentera skillnader och likheter med tv-spelet.)

Att undvika: Ocean’s Eight, Ghostbusters från 2016, Charlies Änglar eller andra filmer med många kvinnliga karaktärer, då finns nämligen risken att killen känner sig exkluderad istället för kåt.

 

Tips #2 – Actionfilm med snygga killar

Till skillnad från actionfilmer med kvinnliga huvudrollsinnehavare så är ju inte alla manliga actionstjärnor de mest estetiskt belönade. Men om du väljer med omsorg och tänker med snippan så kommer du få en ganska trevlig stund i TV-soffan och även några scener att lägga till i klitteraturförteckningen. 

Ex. Assassins Creed (en halvnaken Michael Fassbender), Aquaman (en halvnaken Jason Momoa), Tarzan (Alexander Skarsgård, och ja – väldigt halvnaken och glansig av svett), Triple Frontier (kanske den snyggaste ensemblen: Charlie Hunnam, Oscar Isaac, Pedro Pascal, Garret Hedlund & Ben Affleck)

 

Tips #3 – Actionfilm som kräver undertext

Ja, det är fortfarande en actionrulle, plus att du kommer känna dig duktig för att ha kollat på något som inte är på amerikanska. Tänk bara att kunna säga till tjejerna att du “såg på en väldigt intressant fransk film i helgen”. Det kittlar till i högskolepoängen. Alternativt kommer du läsa så mycket undertext att du inte hinner ha tråkigt. 

Ex. Oldboy (den koreanska versionen såklart), Nikita, valfri kung-fu film

 

Tips #4 – Actionfilm som faktiskt är bra

Tro det eller ej, men några gånger per decennium dyker det upp actionfilmer som har vad proffsen kallar “handling”. Detta är oftast kvalitetsfilmer som bara låtsas vara action för att få pojkar att gå på bio. Tyvärr är de så få att man snabbt kollar igenom dem, men tur för dig så tål de att ses om.

Ex. Edge of Tomorrow (bra trots Tom Cruise), The Matrix (den första), Mad Max: Fury Road, Inception

 

Tips #5 – Actionfilm som egentligen är komedi

Om du verkligen hatar action så kan du använda dig av det gamla tricket “jag skrattade med dem, inte åt dem”. Genom att välja en actionkomedi så kan du skratta dig igenom hela filmen och det är ingen som kommer märka om du faktiskt tyckte den var rolig eller om du bara skrattade åt allt pang-pang-trams. 

Ex. Hot Fuzz, Men In Black, Scott Pilgrim vs. The World, Ghostbusters, Man from U.N.C.L.E (om man kan släppa att Armie Hammer är kannibal). 

 

Tips #6 – Håll dig borta från alla så kallade franchise

Jag vill klargöra att många av franchise-filmerna faller under punkt 4, problemet är bara att om du väljer att se en av filmerna så tackar du inofficiellt ja till att se allihopa. Det är en oskriven regel. Om din kille gillar en Marvel-film så kommer han vilja titta på alla de andra, och då måste du antingen kolla på alla med honom, eller göra slut på en gång. Han vet mycket väl att alla filmerna inte kommer vara bra, men han måste ändå se alla för att komma med “djupa” analyser och “smarta” teorier. 

Ex. Allt från Marvel, DC, Star Wars, alla Mission Impossible, alla Bourne

VARNING! Om han vill titta på Zack Snyders Justice League – SPRING! Åk på yoga-retreat, drick kopiösa mängder vin med dina vänner, bomma igen ditt rum inifrån och ät chips tills det är över. Håll dig borta. DET ÄR INTE VÄRT DET. Tänk över valet av livskamrat.

Text: Louise Karlund
Bild: från Louises egen klitteraturförteckning

Följ på Instagram: @LouKonstantia

 


Publicerat

i

av

Etiketter: