Nedskräpning i större skala

Se upp i backen, 20 kubikton titanium i nacken!

Oddsen att träffas av så kallat “rymdskrot” är fortsatt låga, men vissa drar sitt strå till stacken för att öka chanserna. 29e april skickades en ny byggdel till den kinesiska rymdstationen Tianhe ut i omloppsbana, precis som planerat. Detta gjordes, som i de flesta fall då man vill ha upp något väldigt väldigt högt, med hjälp av raketer. I detta fallet en raket som kallas “Long March 5B”. Förhoppningen var troligtvis att raketen, efter att den släppt sin last ut i omloppsbana, skulle ramla tillbaka ner i samma område som den kom från. Istället snurrade den vidare ut i omloppsbana, där den nu ligger o puttrar (eller slungas) fram. Raketen är alltså numera rymdskrot. Härliga 30 meter långt och fem meter brett rymdskrot. Inom några dagar tros den återvända till jordelivet, kanske inte riktigt i samma skick som den slungades ut, men i tillräckligt stora bitar för att det ska förstöra en trevlig kaffe ute i solen.

 

Kan vi alltså förvänta oss att det inom några dagar ser ut som morgonen den förste januari,  med rester av raketskräp utspritt över gräsmattor och torg? Mja, vi i norden, till skillnad från 80% av världen, klarar oss rätt bra. 

((Områden i risk för ajaj i huvudet) (Jag målat själv :))

 

Det är ju lätt att tappa kontakten och medkänslan inför nyheter om hemskheter som sker geografiskt avlägset, och just den kontakten verkar personalen som bygger Tianhe ha brutit redan förra maj. Det var då den första av 11 planerade raketer sköts upp och, tro det eller ej, så hände exakt samma sak då! Trots att de utfört.. ja inte några förändringar mellan modellerna egentligen… Förra raketen föll i Atlanten och “kanske lite i en by i västra Afrika någonstans”, och trots att jag inte till fullo håller med om det så kan jag förstå hur en raketperson i Kina någonstans känner att det är ett “rimligt pris” att betala, istället för att betala för tekniken som krävs för en kontrollerad landning. Jag menar; chansen att en okontrollerad raket skulle träffa just hen är ju liten – men chansen att få bättre betalt om man snålar med byggnadskostnader är stor! Detta förklarar förstås varför det finns så mycket rymdskrot. Hade man själv suttit i en liten droska någonstans i stora svarta rymden, och inte kunde hitta en pantstation, och det verkade som att ingen tittade.. så hade man kanske slängt ut sin colaburk och hoppats att den inte skulle snurra runt och träffa en i bakhövve. 

 

Rekordet i nedskräpning hålls faktiskt inte av Kina, trots deras många försök. 1979 föll NASAs “Skylab” ner från omloppsbana. 70 ton av någon slags motsats till godisregn hade världen dem att tacka för. Det resulterade förvånansvärt nog inte i en enda huvudskada, men någon kan väl göra matten på hur mycket större chansen är att träffa en del av befolkningen 2021 versus 1979 och återkomma till mig. 

 

Så – nedskräpning i rymden sker hela tiden, men kanske lite extra nu i dagarna. Det finns ju inte mycket att göra åt situationen tyvärr. Så vad ska vi göra? Skicka upp panta mera-gänget och en iphone i en liten kapsel och låt dem stanna där? Gärna för mig, men det kommer inte hjälpa. Mitt tips är att om du ser en stjärna falla inom de närmsta dagarna, så bör du kanske använda önskningen för att försäkra dig att nämnda stjärna inte landar på just dig. Vill du vara mer specifik så kan du ju önska att den landar på något av följande platser:

 

Av: Lisa Dahlin

 

Insta: @lisadahlin

Källor: Ingen vetenskapsartikel utan en riktigt go jäkla källförteckning, det vet ju vem som helst.  https://gizmodo.com/100-foot-tall-booster-from-chinese-rocket-will-likely-m-1846797068

https://www.scmp.com/abacus/tech/article/3084441/debris-chinese-heavy-lift-rocket-might-have-hit-cote-divoire-villages

https://spaceflightnow.com/2020/05/11/chinas-massive-long-march-5bs-rocket-falls-out-of-orbit-over-ocean/

Glöm inte att du kan stötta Magasinet Nisch genom att bli Patreon på patreon.com/magasinetnisch


Publicerat

i

av

Etiketter: