Det fria livet: Vanlife

Olika typer av fria livsstilar har mer eller mindre alltid funnits, men har på senare tid fått ett uppsving. Den avgörande faktorn i flera av livsstilarna tycks vara hur mycket de skiljer sig  från massan och hur obundna de är till samhället. Det här är första delen i artikelserien “Det fria livet” där jag kommer djupdyka i några av dessa livsstilar. 

Först ut är livsstilen som på senare år blomstrat på sociala medier, framförallt i form av pinterestbilder på fötter och solnedgångar. Det är en livsstil som handlar om att 1) inte vara fast 2) vara skön. Jag pratar såklart om “vanlifers” som bor i så kallade “off grid”-homes på hjul. 

Definition (översatt från Urban Dictionary):
Vanlife: Den kontinuerliga och eviga resan att bo i en skåpbil, antingen på ute på vägarna, nere vid en flod eller festandes vid en brasa. 
Off-grid: Man bryter all kontakt via internet och telefon med vänner och familj under en viss tid. 

Vanlife går i enkelhet ut på att bo i ett fordon (som från början inte är tänkt att bo i), leva ekonomiskt och miljövänligt. Samtidigt präglas det av äventyr eftersom man inte är bunden till en plats: hoppa från klippor ner i vatten, hoppa på någon slags åkbräda eller hoppa med rep från stup. Mycket handlar också om att fota, podda, prata om och sprida livsstilen, inte bara leva den.

Enkla tips för att fånga vanlife-livsstilen: 

  • Slicea upp maten (grapefrukt/avokado) snyggt på träytor.

  • Skaffa en partner, det här är en livsstil för par. Ingen vill sukta efter livsstilen “lever ensam i skogen där ingen vet om jag dör”.

  • Ha mycket trä: trätandborste, träskärbrädor, träslevar, träd som inredning.

  • Ta bild på alla ljuskällor: ljusstakar, ljusslingor och solen (om du är kille: hur du installerade spotlightsen).

Stilpoäng delas ut till den van som ser härligast ut, med bäst egenbyggd förvaringslösning. Helst ska det finnas snitsiga vrår och knep på hur inredningen fortfarande sitter fast trots att man kör. Högst i hierarkin står en gammal hippie-buss, i mitten den vita pedofil-skåpbilen och längst ner en vanlig husbil.  

Viktigt att komma ihåg är att vanlife och att åka på husbilssemester inte är samma sak, även om man spenderar samma tid ute på vägarna. Du kan inte dyka upp vid solnedgången i foppatofflor och en fabriksbyggd bil gjord för samma ändamål. Du får inte vara med i facebookgruppen Vanlife Svergie med 12 500 medlemmar. De är unika, det är inte en husbil. Åk till Böda Camping!

Om det skulle vara så att man inte äger så mycket, har lite pengar och faktiskt måste bo i sin bil gills det inte. Alla som lägger ut bilder har nyrenoverat, nästan som om de inte bott där ett längre tag alls. Vanlife handlar om att välja det livet, inte råka få det. De kan köpa allt de vill ha, men de väljer att inte ha nåt. Det är viktigt att communityt inte uppfattas som fattiga, utan hääärliga.

Jag ska inte stå med pekpinnen över vem som följer vanlife-reglerna eller inte, men eftersom det fått ett uppsving på just sociala medier är det intressant att kalla det off-grid. Influncern och före detta ex on the beach-deltagaren Ribecka har precis gjort en serie på Youtube om sitt off-grid home, och har nu tydligen ingen återvändo (trots att alla deras gamla grejer står i ett förråd de har hyrt), utan måste ut i världen. 

Först ska Ribecka bara klä sig rätt för uppdraget att vara skön och härlig! Gul tröja med 20 procent rabatt = fri från materiella ting och redo för äventyr. I samarbete med prylar, saker och ting kommer hon fortsätta jobba som influencer och leva på äventyr och upplevelser. Jag vet inte hur man ska applicera “off-grid” till en influencer, när uppkoppling är en väldigt stor del till just influencerskapet. Och ja, hon heter egentligen Rebecka Nilsson, men hennes influencer-namn är Ribecka med i, eftersom hon är en så unik och äventyrlig själ. I:et står säkert för independent och 15 procent rabatt på Skatteverkets namnbyten.

Överlag pratas det väldigt lite om sanitetslösningar, all sand i sängen och hemmet, regniga dagar, deras post, deras jobb eller hur de fortfarande är besatta av att raka benen trots att de är så fria. Ingen nämner heller att de egentligen inte kan surfa. Så unika (bortsätt från hittepånamn) och fria är de inte. 

Vanlife: 2,5/10 poäng

Text: Dessi Hietala
Bild: Ribeckas och Lisa Anckarmans youtubekanal och andra vanlifers pintererstbilder.

Stötta det fria livet och Magasinet Nisch på Patreon.


Publicerat

i

av