Aj aj ai… – En Illustratörs Dödsryck

2021 var året jag till allas lättnad tog examen. “Slut med trams!” tänkte de lättat. Men det de inte visste var att jag är dum i huvudet, och tog examen inom visuell kommunikation – för att bli illustratör. 

2022 påbörjades den snabba och säkra utplåningen av yrket illustratör. Likt en arbetare under industriella revolutionens begynnelse står jag och ser dum ut medan en maskin gör något som jag spenderat åratal på att bemästra. AI-genererande motorer låter dig välja färger, stil och motiv. Därefter väntar du några minuter eller sekunder – och sen har du den där renässans-målningen av din chihuahua Paco redo att laddas ner. Som png eller jpg, det får du välja själv. Sicken lyx. 

Men som illustratör måste man ju få ur sig ett sista dödsryck, en slutgiltig högaffel i maskineriet. Jag tänkte börja med att vända mig till din logiska sida. Jag drar advokat-kortet och pekar på aporna. Uttrycket “så lätt att en apa skulle kunna använda det” skulle kunna tänkas tala FÖR användning av AI-genererad konst – men likt en apa så är inte en maskin en juridisk person. 2011 tog nämligen Makakapan Naruto (troligtvis döpt av en “lite tokig” amerikan) en selfie. Och i rätten avgjordes det att fotografen vars kamera användes inte hade copywright – eftersom apan, förlåt Naruto, tog bilden. 

 

Är konsten inte skapad av en människa så kan ett företag alltså inte använda konsten utan att en störig grupp människor (jag) skriker och pekar på en apa från 2011. En apa som håller i rätten.

 

Men du har kanske varken företag eller bryr dig om “copyright”? Okej, låt mig då ge dig ett skrämmande scenario för att spela på dina känslor istället. Föreställ dig att du scrollar på Instagram… Du stannar upp. Din jämngamla vän Tove har lagt upp en bild på en middagsbjudning, och en selfie från samma kväll. Tove som tidigare haft både din och samhällets respekt störtar nu ner i social ställning. Hennes arbetsgivare har redan fått in anmälningar, och HR är redan inblandade för att minimera skadan. Ingen trodde att det fanns “dislikes” på Instagram men på något sätt har denna bildserien 567 stycken. Tove har lagt upp sina bilder med ett instagram-filter på – Jakarta. Tove måste ha ramlat in i en motorsåg med ögonen eller förståndet först, för hon trodde att ingen skulle se att hon hade Jakarta-filtret på. Men i dina, såväl som alla andras ögon, sticker det som att ni tittar rakt in i solen. Det 2013 så populära hjälpmedlet är nu det värsta brottet du kan begå på World Wide Webb. RIP Tove.

 

Precis som vi kände för instagram-filter 2014 kommer vi känna för AI. År 2024 kommer det vara en otroligt pinsam fläck över hela din sociala närvaro om en bekant skulle scrolla och se att du har lagt upp en AI-genererad bild. Alla som har använt internet kan redan se skillnad på “the real deal” och AI, tack vare den första boomen i 2022 där det inte gick att undvika att se din bekantskapskrets som vikingar, drottningar, och karaktärer från Handmaid’s Tale. Bäst är nog att undvika dagens “Jakarta” och “Paris”.

 

Lyssna på mig eller lyssna på apan Naruto; AI kommer dö. Om det inte dör så måste jag omutbilda mig till AI-operator och CSN är mig redan hack i häl så det har vi inte råd med. Håll tummarna för mig, och alla framtida instagram-flöden. 

Av: Lisa Dahlin

Källor: Scrollat tillbaka till instagram 2014


Publicerat

i

av

Etiketter: