De 7 dödssynderna i tyst kupé

 Du sätter dig i tågets tysta kupé med en enda instruktion – att vara tyst. Trots denna till synes mycket enkla regel verkar du ha ett behov av att bete dig som Zara Larsson i en biosalong. Den enda förklaringen är annars att du är helt omedveten om ditt beteende, och därför presenterar NISCH-redaktionen  i samarbete med Gamla Testamentet denna lista över de 7 dödssynderna i tågets tysta kupé. 

1. Högmod: att svara när det ringer
Det ringer i din mobil som du har ljudet på, eftersom att alla samtal till dig är jätteviktiga. Det måste de ju vara om någon ringer till jätteviktiga dig. Du kommer dessutom att hålla det så pass kort att du inte känner att du ens behöver resa dig och gå ut ur den tysta avdelningen. Om någon gestikulerar åt dig att det faktiskt inte är tillåtet att prata i telefon där inne håller du upp ett hyschande pekfinger som kan betyda allt från ”bara en minut, gumman” till ”vänta jag måste höra det här jätteviktiga som sägs om läget på Tokyo-börsen”. Du är man. Men det behöver absolut ingen tala om för dig.

2. Frosseri: att äta högljudd mat
Du har en morgonrutin som du kopierat av valfri influencer. Den involverar en matcha latte och en overnight oats och eftersom du svurit att dina läppar aldrig mer ska vidröra en plastbit ska allt du förtär transporteras förpackat i glasflaskor eller glasburkar. Tyvärr hamnar din moderna morgonrutin i skuggan av att det låter som att en kulturskoleelev som spelar koklocka när du äter din frukost med metallsked där du sitter och skrapar upp varenda litet chiafrö som om det vore gott (säg inte emot) (nej seriöst, håll tyst eller sätt dig i en annan vagn). Samma tjej (för det är alltid en tjej) monterar sen upp en spegel och lyckas trots krängande tåg att handfast böja ögonfransarna och sminka sig med millimeterprecision.  Denna akt är inte högljudd, bara extremt imponerande, varför även den förtjänade uppmärksamhet i artikeln.

3. Lust: att kela med sin partner
Du har tagit med dig din partner in i den tysta avdelningen för en mysig stund tillsammans. Ni sitter nu och delar på ett par hörlurar (så gulligt). Något annat ni delar med er av till varandra är saliv. Ni tar er an varandras ansikten som när en hund tar sig an en klick jordnötssmör, och den tysta kupén fylls av smackeli-smaskeli-pusspuss-ljud och andetag. Ni borde inte få åka tåg över huvud taget, endast en långtradare duger åt långtradare.

4. Lättja: att ha knappljudet igång på mobilen
En företeelse som är under all kritik oavsett lokal. Om du är en person som är till åren kommen ökar både min tolerans och sannolikheten att det beror på att du helt enkelt inte vet hur man stänger av knappljudet, och att du inte kan höra att det är igång. Då får jag istället lust att krama om dig. Men vi får ta kramen efter att jag har lagt din mobil på marken och fimpat den med min klack så att den aldrig mer ska störa min fridfulla tystnad. Herregud, jag är väl inget helgon heller.

5. Girighet: att ha läckande hörlurar
Du vill både ha den tysta ljudkakan och äta den. Jag vet inte om du gillar metal eller om du lyssnar på det för att du är arg. Raseriet kanske har uppstått för att du inte haft råd att köpa nya hörlurar sedan början av 00-talet. Nu tvingas alla inom 10 meters radie att lyssna på den musik du väljer och ibland kan du kan helt enkelt inte hålla dig från att använda det fällbara bordet i sätet framför som trumset. Dina fingrar är trumpinnar och din musikaliska inlevelse måste tydligen kanaliseras i ett tyst rum.

BONUS! Skånsk girighet: att sitta i vägen (OBS! Enbart genomförbart de skånska pågatågen)
Du sätter dig på sätet närmast mittgången och blockerar därmed passagen till två platser inklusive fönsterplatsen (se schematisk bild nedan), Detta gör du i syfte att få sitta ensam – och det fungerar. Eftersom alla vi som respekterar tystnaden inte kan fråga om du kan tänka dig att släppa förbi oss. Och hade någon frågat, då hade svaret varit ”nej”.

6. Vrede: att släppa ut känslor
Du är helt omedveten om dina kroppsljud. Förutom att du troligen är en sån som andas genom munnen eller genom din stora men på något sätt ändå trånga näsa, reagerar du ljudligt på allt som händer. Varje ny notis på mobilen bemöts med en suck, ett stön, en fnysning, ett litet elakt skratt och ibland en liten kommentar som du viskar. ”Tyst”. ”För dig själv”.  Denna synd finns också i sin motsats (men med lika högt irritationsindex) om du av okänd anledning tagit med din kompis in den i tysta kupén där ni sen sitter mittemot varandra och är så kallat ”fnittriga”. Ni fnittrar och fnissar och stissar upp varandra och känner er som att ni är 13 år gamla. Kul! För er! Och absolut ingen annan!

7. Avund: att stirra på andra resenärer
Du sitter som jag gör nu och är avundsjuk på att alla andra i tysta kupén inte verkar bry sig om att de är syndare, eftersom de är upptagna med att prata i telefon, hångla, äta nyttig frukost, knappa på mobilen, lyssna på musik och hantera sina egna känslor. Jag skiter dock fullständigt i om jag är avundsjuk, och ingen ska komma och säga något till mig, för här inne ska det vara tyst.

Hur ska du då resonera framöver? Vi erbjuder här ett vattentätt tips: Behandla dina ljud i tysta kupén som en fis. Gör allt för att hålla den inne, och om det verkligen inte går bör du åtminstone vara medveten om att det är ditt fel att det stinker och är dålig stämning. Och om du märker att det läcker frekvent ur något av dina hål (till exempel munnen) – snälla gå och sätt dig i en annan vagn.

Text: Gullis Gullberg
Sociala medier: @gullisgullberg på ett svajigt tåg-wifi nära dig
Bild: tagen utan ljudet på i den tysta kupén

 


Publicerat

i

av