En trafikolycka och tre intellektuella katastrofer

Under helgen har Ludde inte kunnat sluta tänka på elsparkcyklar. Han hoppas innerligt aldrig behöva göra det igen.

En man på en elsparkcykel omkom när han blev påkörd av en bil i centrala Helsingborg natten till fredag. Olyckan följdes av tre andra missöden.

  1. Voi bekräftar för media att olyckan skedde med en av deras sparkcyklar  – gissningsvis inte på Vois eget initiativ. Omni sorterar nyheten under etiketten “elsparkcyklarnas framfart”.

  2. Helsingborgs stad beslutar tillsammans med Voi – jag tror inte Voi skulle använda ordet “tillsammans” – att begränsa tillgången på elsparkcyklar under kvällstid. Detta för att de inte ska “användas felaktigt”.

  3. Transportstyrelsen meddelar att man vill förbjuda elsparkcyklar. “Det är ett fordon som inte ska vara i trafiken” hälsar en utredare som på riktigt heter Hans Cassepierre, men som framgent troligen kommer att kallas Hasse Casse.

Jag vet. Det är redan för mycket att kommentera här. Men låt oss någorlunda sansat försöka beta av vansinnet.

För det första hade jag ingen aning om att företag ansvarar för vad deras kunder gör med deras produkter. Saknar i så fall rubriker såsom:

“H&M: Nazistdemonstrationen skedde med våra kortärmade vita skjortor.”

För det andra vet jag inte exakt vad Helsingborgs stad menar är att använda en Voi “felaktigt”. Men givet sammanhanget verkar det vara att köra ut på vägen kvällstid framför en bilist – som naturligtvis använde sin bil rättaktigt.

För det tredje efterlyser jag någon vill ta på sig att berätta för Hasse Casse att det finns fordon i trafiken som kallas vanliga cyklar. Själv orkar jag inte springa ikapp Hasse och bollen.

Av någon anledning verkar medier och myndigheter tro att den unge mannen dog för att han befann sig på en elsparkcykel och inte för att han blev påkörd av en bil.

Senast vi stötte på den här sortens slutledningsförmåga var när Jimmie Åkesson förklarade i SVT:s partiledardebatt i maj att våldtäkt var “importerad brottslighet”.

Detta sedan han fått reda på att antalet anmälda våldtäkter ökat sedan hösten 2015 och det var ju då ALLA FLYKTINGAR KOM!

– VAD VAR DET JAG SA??!!, vrålade Jimmie alltjämt som han sprang runt i tevehusets korridorer med bollen.

Det han sa visade sig vara ett logiskt felslut.

I tisdags konstaterade Brottsförebyggande rådet att flyktingarnas framfart INTE är orsaken till det ökade antalet anmälda våldtäkter i Sverige.

Och ja, jag vet att våldtäkter och trafikolyckor inte är samma sak.

Men det är bara två grejer vars bakomliggande orsaker folk i allmänhet – och helsingborgare i synnerhet – är enormt benägna att missuppfatta när någon säger: “Vad var det jag sa?!”

Av: Ludde Samuelsson

Följ på Instagram: @luddesamuelsson


Publicerat

i

av