Hej och välkommen Lisa Dahlin!

Lisa Dahlin är Nischs nya vetenskapsredaktör

För det första och för den som inte vet, vem är du?
– En ung göteborgare i Malmö –  jag flyttade hit för att det var billigt. Jag hade aldrig varit i Malmö innan. Det enda jag visste om staden var att jag hade en kompis som sa “det är nice”. Jag hade ett val: Antingen flytta hemifrån till Floda utanför Göteborg eller till en annan storstad. Jag tänkte inte på det så jättelänge. Men jag bor i Malmö för att plugga. Har hållit på med organiserad rolighet i två år. I form av standup, den enda riktiga komediformen.

Om standup är den enda riktiga komediformen. Hur ser du då på komediformen att skriva?
– Skriva är den enda sofistikerade komediformen. Överklassformen av att gå på standup är väl att läsa bloggar.

Enligt ett rykte, som du själv startat, kommer du skriva en del om vetenskap. Varför?
– För att jag gillar skriva om saker jag inte har nån aning om. Jag kommer att skriva om saker som egentligen kräver en femårig utbildning. Jag tänker inte låta okunnighet stoppa mig. Sen är jag är så dålig på att intressera mig för nöjesnyheter. Vetenskapsnyheter har mer ständig relevans. Om man kommer på något inom vetenskap är det ofta relevant flera år i framtiden.

Har du någon favoritupptäckt?
– Jag läste en artikel i Illustrerad vetenskap när jag var tonåring att delfiner bara kan använda en hjärnhalva åt gången för annars glömmer de att andas och drunkar. Jag minns inte om det stämmer. Jag vägrar ju att faktakolla i efterhand. 

För att ta en aktuell vetenskapsnyhet: Häromveckan upptäckte NASA en ny planet som fick namnet TOI 700 d. Kommentar?
– NASA är så dåliga på namn. I vårt solsystem är det ganska coola namn, men de senaste åren har det varit mest siffror. 

Hur ska man tänka när man döper planeter då?
Hästnamn tänker jag. Typ Exodus Run Ekipage, jag kan inte så många hästnamn. Ord istället för siffror.

Vilka mer vetenskapliga genombrott eller upptäckter hoppas du på i framtiden?
– De har lovat hoverboards väldigt länge. Jag vill se den första staden som installerar magnetmark i hela staden. Förslagsvis Malmö. 

Inom genmanipulation måste det hända något nytt snart! Kombinera två roliga djur. Nu är det mer att man har gjort ett får till ett lite fluffigare får. Jag vill se en faktisk ulv i fårakläder. Mer ordspråk i genmanipultionen tack. 

Sen skulle det vara kul om man genom genmanipulation lyckas återuppliva ett djur. Istället för att utrota dem. För att fräscha upp det. Den där jättestora kon? Jag vet inte om det är det vetenskapliga namnet. Det är inte en mammut. 

Mastodont? 
– Nej, men den var nog aktiv under samma tid. Jag vill bara se ett nytt stort nötkreatur. Ge mig lite nya smaker.

Text: Ludde Samuelsson
Foto: Från Lisa Dahlins keps privata arkiv

 


Publicerat

i

av

Etiketter: