The Goop Lap

Jag har kollat på Gwyneth Paltrows nya Netflix-serie The Goop Lab och jag rekommenderar den till alla som har jättemycket pengar de inte vet hur de ska spendera.

Företaget Goop började som ett nyhetsbrev 2008 men har växt till ett enormt bolag som idag värderas till cirka 250 miljoner dollar. De har en webbshop där man kan köpa hormonbalanserande vaginakristaller och kärleksspray som ska få förhållanden att hålla livet ut. Goop driver också en hemsida fylld av artiklar om femdagarsfasta och hur du ska förbereda dig för sommarsolståndet. De senaste tolv åren har Goop startat hälsotrender och sålt prylar för kopiösa mängder pengar. Mycket lite har bevisats vara hälsosamt, en hel del har bevisats vara hälsovådligt.

Nu har Goop även en egen Netflix-serie – The Goop Lab. I serien får vi se Goops grundare, skådisen Gwyneth Paltrow prata med ”forskare” och ”läkare” om alternativa metoder att hantera trauma(testa hallucinogena droger), bota autoimmuna sjukdomar(ta en kall dusch) och få orgasm(onanera).

Alla i serien är snygga, coola och trendiga. De manliga läkarna har flätor och magrutor. Gwyneth själv ser, som ni alla säkert vet, ut som en ängel direkt nedstigen från en crosstrainer. Alla hennes anställda är smala, snygga och ser otroliga ut i yogatights. Dessutom har de alla lämpligt nog någon form av ångest de behöver bota. Om Gwyneth Paltrow alltid har anställt snygga människor med ångest eller om det varit en riktad satsning för att skapa content till serien förblir oklart.

Gwyneth skickar ut några av sina många undersåtar till att framför en kamera testa dessa alternativmediciner. De gör yoga i snön, sitter nakna i ring och får sina chakran masserade. Alla kommer osökt in på sin döda pappa och alla gråter hela tiden. En efter en omvänds även de mest inbitna tvivlarna. Man kan i och för sig fråga hur tvivlande de var om de har sökt jobb på Goop. Att jobba på Goop och inte tro på kolloidalt silver är som att jobba för polisen och inte tro att romer är tjuvar. Det ingår liksom i arbetsbeskrivningen.

Det alla i serien har gemensamt är att de gillar hälsa men de älskar Gwyneth. Hon är den enväldige härskaren och dit hon pekar går man. Tyvärr pekar hon oftast ner i en isvak. Jag säger inte att Goop är en sekt, men de får Heavens Gate att framstå som en syjunta i församlingshemmet.

Det som slår mig när jag kollar igenom varenda avsnitt, och kallar det research trots att det egentligen bara är en ursäkt att kolla på TV hela min lediga torsdag, är att jag går på exakt allt. Jag förstår någonstans att man inte kan bota cancer med djupandning, men jag kan inte låta bli att tro på det ändå. Jag går in i det hela med inställningen att Gwyneth är en slags lifestylens Charles Manson men när sista avsnittet är slut ser jag på henne som vore hon Florence Nightingale av sintid. En gång i tiden tyckte folk att det var humbug att tvätta sår. Om hundra år kommer vi se tillbaka och skratta åt att vi inte trodde på energifält.

Jag vill också bli av med min ångest, jag vill också se bra ut i yogatights och om jag kan få bli ens en tiondel så snygg som Gwyneths fulaste anställda skulle jag gladeligen fasta i femtio dagar. Om det är fel att bada isvak så vill jag inte ha rätt.

Text: Clara Kristiansen
Bild: Gwyneth Paltrow i en stiliserad vagina


Publicerat

i

av

Etiketter: