Två tjejer och en gud

Ibland ramlar jag djupt ner i Youtube-träsket. Alltså att jag kollar på Youtube-klipp efter Youtube-klipp och till slut hittar ett nytt community som jag inte visste fanns. Ibland fastnar jag för indonesiska män som bygger ett tvåvåningshus av bambu och lera, och ibland lär jag mig allt om dissociativ identitetsstörning. Mitt senaste gräv förde mig till den mycket kristna delen av Youtube där kvinnor talar om Gud på samma sätt som entreprenörer talar om sitt eget företag. 

Jag kom över vad jag tror är the It girls av Youtubes kristna fundamentalister och tro mig, ni vill höra om deras liv. Det är Bethany och Kristen, två malliga systrar som klär sig som vuxna 7-åringar. Deras Youtube-kanal Girl Defined är den kristna versionen av Mean Girls och de är förmodligen inspirationen till Askungens styvsystrar.

Förutom sin Youtube-kanal driver de även en blogg, skriver böcker och föreläser. På ytan är det vanlig tjej-inspiration: hur man sminkar sig och hur man får en kille att tycka om en. Den stora skillnaden är att Gud hela tiden är närvarande och målet med att vara tjej är att bli en fru och skaffa barn. Det är alltså både tjejigt och traditionellt högerkristet.

Saker de är emot: allt annat. Till exempel ska smink vara naturligt, feminint och elegant. Gud skapade dig på ett sätt och att dölja det är respektlöst mot honom. Dessutom gör smink dig även förförisk och slampig. Ett annat exempel är om en kvinna inte ser vilken akt av ridderlighet en man gör som håller upp en dörr för henne eller ebjuder sin sittplats. Någon som nekar en sådan ridderlig akt har frånvänt sig Guds design av manlighet och mannen är en avbildning av Jesus. Så i princip: sätter du dig inte på stolen en man erbjuder dig så har du syndat. I en av deras texter läste jag om det fruktansvärda SSA, som betyder same sex attraction tydligen. Att uttala orden lesbian, gay eller homosexual skulle vara en synd i sig. Förmodligen obotlig. De tipsar om böcker som handlar om hur man kan omvända sig och hur man kan fortsätta att gå på Guds väg trots dessa fruktansvärda tankar. 

Bethany är den jag tycker verkar mest fundamentalistisk och mallig. Med mani i blicken pratar hon om Gud och allt hon gör för honom och han för henne. Hon ser uppenbart ned på andra som inte följer hennes råd om äktenskap, barn, sorg eller annat som hon aldrig själv varit med om. Det är något med hennes blick, kroppsspråk och uppsyn som gör att jag tror att hon är omedicinerad. Det skulle inte förvåna mig ifall hon som barn dödade kaniner för att de var söta och hon inte ville att de skulle springa iväg. 

“Getting Ghosted by a guy” och “How to Get Through at Really Hard Breakup” är två exempel av deras undervisande material. Jag vill understryka att Bethany alltså inte har haft en relation innan sitt äktenskap.

Hon letade efter en make i flera år och sparade sin oskuld och sin första kyss till äktenskap. Båda systrarna har gjort detta och tycker att alla ska göra detsamma. Men Bethany sparade även att hålla hand tills hon var förlovad, vilket hon skryter mycket om. Det är tydligt att hon tycker att hon är bättre än sin syster. Så när man har förlovat sig så får man hålla hand och efter giftermål får man banka på varandra på ett sätt som hedrar gud. Det vill säga inte i stjärten, för sex har man för att få barn, men det säger väl sig själv? 

När Bethany var 30 år så gifte hon sig och tog sina första trevande steg som den fru hon alltid velat vara. Hon träffade sin man Dāv som verkligen ville vara med henne. Hon bestämde när han skulle fria och de skulle förlova sig, det skulle passa perfekt in i fönstret att vara förlovade minst 2 månader men inte mer än 6 månader innan de gifte sig och giftermålet måste ske i oktober. De förlovade sig så att de hade exakt 4 månader på sig att hålla hand till den stora dagen. Första kyssen var på bröllopsdagen, inför deras nära och kära. Tänk dig att ha väntat i över 30 år på din första kyss och det fångas på bild… och den kyssen ser ut såhär? Det ser ut som att hon kniper igen munnen och han har en propeller till tunga.

Den vänstra bilden är från blogginlägget “Am I nervous about the wedding night?” och den högra är deras första kyss. De var självklart förlovade när de höll handen.

En av mina första tankar var: Hur? Hur hittade hon en man som också har sparat både sin oskuld, första kyss, ser bra ut och lever dygdigt? Well, efter inte mycket research kom det fram att Dāv påstås inte bara en gång, utan två gånger gått i konverteringsterapi. Japp, du läste rätt, he prayed the gay away. Jag börjar ana varför han inte har några problem över huvud taget med att inte ha några oanständiga tankar om henne.

Efter giftermålet har hon skrivit på bloggen om hennes tankar och förväntningar kring att vara nygift. Det är en underton av att hon inte riktigt är nöjd – ett äktenskap kan inte göra dig lycklig och den enda som kan tillfredsställa dig är Gud. Innan hon var gift var allt hon predikade om hur man ska hitta en man, hur man förhåller sig till mannen, hur man ska prata om äktenskap med sig själv och Gud. Äktenskap, äktenskap, äktenskap! När hon väl var gift kom inlägget om att giftermål inte kan göra dig lycklig och att det inte är någon stress med att ha sex, det är ändå bara Gud som kan göra dig lycklig. Jag tror jag förstår varför, det är vida spritt att många snubbar inte tar sig tiden för att tillfredsställa en tjej, och är man då en snubbe som inte har en dragning till vaginor är man nog ännu sämre på den uppgiften. 

Nu efter nåt år har Bethany och Dāv ett barn och Bethany trycker det i ansiktet på sin syster Kirsten som har fått missfall 3 gånger. Men som Bethany själv sa: “Hon fick gifta sig flera år före mig, och jag får barn flera år före henne, det är Guds sätt att visa rättvisa”. Gud har alltså insett att han varit lite för schysst mot Kirsten som fick en man flera år före sin syster. Då har han vankat av och an där uppe tills han kom på den geniala idén för att kompensera all den här godheten han har visat henne. Tre missfall så får Bethany gotta sig ett tag. “Rätt ska vara rätt, perfekt rättvisa”, sa han säkert och gick vidare med att dela ut cancer till barn.  

Jag har inte plats för mer material om dessa två systrar och deras påhitt, men jag ser fram emot Dāvs sammanbrott om några år då han inser att han inte orkar låtsas mer och att det här med djupa hål med 4 läppar inte är någonting för honom. Den dagen kommer jag poppa popcorn och sätta mig framför skärmen för att se hur Bethany hanterar det. Kommer hon slita sig loss från Gud, skriva böcker om det och bli huvudpersonen i en solskenshistoria? Kommer hon få en psykos och börja lyssna på Metallica, den enda djävuls-musiken hon vet om? Eller kommer hon acceptera Guds prövning och få en starkare tro? Det återstår att se, men jag kommer sitta på första parkett och rapportera om det. 

Text: Dessi Hietala
Bild: Girl Defined
Följ på Instagram och Twitter: @hietalaa

Stötta oss på Patreon!


Publicerat

i

av