Vem är du i Svenska Akademien?

Kristina Lugn har gått bort. Det var sorgligt, mest för att det generellt sett är sorgligt när folk dör. Lugn var mest känd för sina dikter och att hon aldrig någonsin testat att dra en borste genom håret. Bakom sig lämnar hon en tom stol i Svenska Akademien. Nu tänker du såklart att det är en stol du bra gärna skulle vilja sitta på. Och det kanske du kommer få, men först måste du göra ett test för att ta reda på vem du är i Svenska Akademien.

Men innan vi kastar oss in i det här testet behöver jag ventilera en sak. När jag inför denna artikel gjorde research snubblade jag över Svenska Akademiens verksamhetsberättelse för 2019. Den är illustrerad med bilder på akademiledamöter, nobelpristagare och Christina Rosengren, som är en frekvent besökare av Nobelbiblioteket. Vem hon är vet jag inte, men jag vet att hon brinner för god service och böcker på danska. Hon har dessutom lånat 270 böcker, vilket är fler böcker än jag någonsin sett. 270 böcker

Det var inte det vi skulle prata om. Christina Rosengren är för länge sedan glömd när jag slår upp sidan 53 och möts av en bild från ett extra festligt sammanträde. Bilden föreställer det snacks som serverats.

Geléhallon.

GELÉHALLON!!!!!!!!! För det första är det inte ens gott, det smakar som att tugga på ett limstift. För det andra är det ett BARNGODIS. De människor som är ansiktet utåt för litteratur och lärande, de människor som säger sig leva efter devisen ”snille och smak” sitter alltså och mölar i sig barngodis. Det enda acceptabla snasket för en akademiledamot torde vara rökta mandlar eller på sin höjd en Mozartkula. Geléhallon är inte värdigt digniteter, det är inte värdigt någon över åtta års ålder. Varför har inte Carl XVI Gustaf sagt upp hela Svenska Akademien?  Är det här Matilda Gustavssons nästa bokprojekt? 

Nåväl. Vidare till testet. 

Hur skulle dina bekanta beskriva dig?

A) Som en galen tant
B) ”Det är hon som är gift med han den där va?”
C) Som en i mängden
D) Som ett litet äckel

Vad gör du för att ha roligt?
A) Sitter på Gyldene freden och skrålar
B) Hälsar på min man i fängelset
C) Jag har inte roligt
D) Jag trycker i mig godis som den vedervärdiga lilla gris jag är

Hur skulle du beskriva din stil?
A) Vild och bångstyrig
B) Återhållsam och stram
C) Jag ser väl ut som folk gör mest
D) Jag är motbjudande

Vad unnar du dig?
A) Cigaretter
B) Att vända bort blicken
C) Jag tycker att det kan vara trevligt med sockerkaka någon gång ibland
D) Vad unnar jag mig INTE? Jag bara sitter och tjoffar i mig gotte och får inte nog

Flest A: Du är Kristina Lugn 
Som ett litet sagoväsen skrider du fram, med slitet hår och en cigg i handen. Du är rolig, skarp och relaterbar. Synd att du är död.

Flest B: Du är Katarina Frostenson
Vissa ser dig som en sval isdrottning, vissa ser dig som en medbrottsling. Jag säger inte att du är ond, men jag gissar att du har en vit katt och en snurrfåtölj. 

Flest C: Du är någon av de fjorton gubbarna med grått hår och glasögon
Jag vet inte om du är Anders Olsson, Bo Ralph eller Jesper Svenbro. Ingen vet vem du är och visste de skulle de ändå inte vara intresserade. 

Flest D: Du är avskummet som köpte in geléhallon till en av akademiens sammankomster
Jag hatar dig. Ful är du säkert också.

 

Text: Clara Kristiansen


Publicerat

i

av

Etiketter: