Fyra ämnen vi inte förstår som Sveriges Radio borde starta podd om

Sveriges Radio har än en gång gett oss en podd som kan förklara det oförklarliga – i det här fallet är det självklart P1:s Mellanösternpodd som jag syftar på. Höstens bästa lyssning är alltså guidad av språkets Michael Bublé: Johar Bendjelloul. Mellanösternpodden är ju självklart inte den enda som undervisar oss undersåtar. Nej på Sveriges Radio lär man ut allting från mat till mode, från språk till sport. Men ändå fattas det en del i grundutbildningen hos oss stackars satar. Jag gjorde en snabb granskning av redaktionens kunskapsbrister och presenterar nu de luckor vi behöver fyllda. 

Teknikpodden light

Glöm det allra senaste inom “tech”. Har du frågor som: vilken sladd är HDMI-sladden? Måste jag verkligen behålla den här adaptern eller är den redan omodern? Var är av-knappen på min mobil? I den här podden guidar Täppas Fogelberg oss i vilken app som gör de där vita ramarna på Instagram, och hur man raderar sin cache. Kanske får du till och med reda på vad en cache är! Om en blind man kan så kan du. 

Ingredienspodden med Tareq

Tomas Tengby kan prata om hur man lagar maten, men vad gör man om man inte förstår sig på vad den innehåller? Om det finns någon som kan lära mig skillnaden på satsumas, mandariner, clementiner och andra citrusfrukter så är det Tareq Taylor. Är nudlar pasta? Kan man värma majonnäs? Har verkligen soltorkade tomater ett utgångsdatum? Jag vill bara kunna handla en kålrot (eller var det majrova) utan att googla varje gång. 

Geografipodden

Visst är det trevligt att höra djupa diskussioner om Tigray och Kabul, men om man inte vet vart det ligger blir det lätt fel. Som när jag sa till min finska rumskompis att jag inte kände till Turku men hade hört talas om Åbo.* Eller som när jag trodde att Kristianstad och “Krischansta” var två olika platser.** Den här podden sätter “geo”-t i geopolitiken och efter den här intensivkursen kommer du kunna allting om skillnaden på Chennai och Madras.*** 

Självklart kommer det inte enbart handla om städer, här kommer vi också ta upp såna saker som: “vad menar folk med ‘Europa’?”, “Räknas min finlandskryssning som att resa utomlands?” “Såhär lång är en mil.” och “Är jag en vidrig människa om jag semestrar i Dubai?”. Perfekt tillfälle att använda alla de där korrespondenterna som SR har på stand by överallt. 

P3 ID fast med folk som är kända utan anledning

Jag behöver en podd om de där människorna man inte kan googla. De där som är “medieprofiler” och “youtubers”. Den här podden skulle vara en liten parlör för oss som vill skratta åt b-kändisar men också vill veta varför vi skrattar. För oss som vill veta om det är en Bachelordeltagare eller SD-profil vi pratar om. Kanske kommer jag en dag till och med  förstå vem Margaux Dietz är.

Skicka gärna den här listan till någon viktig på Sveriges Radio så att vi kan känna oss duktiga och vuxna. Och dela gärna med dig av dina egna kunskapsluckor till oss på Instagram och Facebook.

 

* Det är alltså samma stad, Åbo är det svenska namnet och Turku det finska. 
** Det är också samma ställe. Men skåningar är i grund och botten danskar och uttalar sina städer enligt den principen.
*** Du gissade rätt – det är samma ställe. Fuck kolonialismen. 


Text: Louise Karlund


Publicerat

i

av