SmAKI är som bAKI

Tea Lange är journaliststudent och inte främmande för alkohol. Vem skulle väl kunna passa bättre som Nischs egna vodkarecensent? 

På måndag släpper Labyrint-rapparen Aki en vodka i samarbete med Veras bryggeri som heter ”Ortens Favorit Vodka”. Den kommer alltså ut 9 maj på Systembolaget. Denna vodka ska jag recensera efter smak, tycke och bläcka. 

Mina kriterier: 

  1. Jag har varit full.

  2. Jag har druckit vodka, visserligen senast på en cafétoalett vid Järntorget, jag vill säga… 2018? Men oj vad jag har druckit vodka. I det fallet den billigaste vodkan man kan hitta, den som kommer i en plastflaska som man kan panta sen (undrar lite om det inte kanske är så att Explorer är den billigaste vodkan, för isåfall är jag en clown som inte hedrar APK-systemet och borde skendränkas). 

Akis nya vodka är en vodka som får dig att tänka: ”Har Aki gjort den? Isåfall kan jag tänka mig att testa den”. Den smakar som all sprit smakar, det vill säga som ånger, ångest och allt däremellan.

Jag började denna recensionsresa på en onsdagskväll, eftersom jag jobbar hela helgen och därför typ bara dricker på veckodagar. Jag tar en snabb shot innan jag går ut och blir inte överraskad direkt. Smaken får mig att tänka på den gången det var valborg i Slottskogen och jag råkade hamna mitt i något form av rapbattle med ett gäng majornaskejtare. Jag rimmade ”göka” med ”pöka”, sa förlåt och gick därifrån. Den skammen vill man inte uppleva igen. Tyvärr har det hänt igen. Flera gånger om!  Tea ”Rap” Lange är ett namn som alltför många känner igen.

Sen dricker jag inte mer vodka förrän på fredag, då jag vaknar med en hemsk huvudvärk, svettig som ett as och direkt börjar omvärdera hela mitt liv. Kan det vara vodkan som har skapat det här sjukdomspåfallet? Kan det ha varit att min livslust helt enkelt är för stor? När jag ringde killen från bryggeriet och frågade om fyllan på vodkan sa han bara ”Den här vodkan är så sjuk, det är snefylla deluxe, det lovar jag”. Kan jag rekommendera en snefyllevodka? Jag vet inget om bouquet och min kompis Hanna som är sommelier är fem timmar bort i Göteborg. Som Kjell Höglund säger: jag är ett skepp i nöd! Efter ett par hemgjorda drinkar (vodka, agave, citron, bla bla bla) så känner jag att det här verkligen är alkohol. Jag fäller en tår för att jag missar ”Bra där – en hip hop historia” och att dricka vin med mina kompisar för att i min sjukdom dricka av en tredjedel av bandet Labyrints livsnektar. 

Snabb tanke: varför gör alla kändisar just vodka, vin eller öl? Varför inte Snooks cointreau? Petters akvavit? Maria Montazamis lilla hemlighet (en vibrator och gin i ett), Jan Guillous Mezcal? En annan snabbare tanke: ni vet såna recensionssidor som recenserar typ, den bästa diskmaskinen, finns det sidor som recenserar dem? Asså typ topp fem bästa sidorna där du kan hitta bra recensioner? Och sen kanske det finns en sida som recenserar de sidorna? Det är mycket frågor som kommer upp när man sitter i ett mörkt rum och recenserar vodka. 

Och vad vill man ha ut av en vodka? Vill man ha fyllan? Jag kan inte riktigt tänka mig att man desperat vill ha smaken, eftersom bra vodka tydligen ska smaka som vatten och att man då lika gärna kan dricka… vatten. På internet står det att den bästa vodkan bara kan hittas i Gdansk, men jag tror nog ändå att den bästa vodkan finns i min lägenhet. Zing! Den förväntade ni inte er! 

Nu är jag ganska full faktiskt. Enligt Flashback så var veckans grogg den 25e februari 2021 Dvorek och cola, så det kanske är en drink värd att testa men att man då byter ut Dvorek mot Ortens Favorit Vodka. För jag tror inte det finns någon annan i världshistorien, förutom jag och användaren iq144, som kommit på den geniala idén att blanda cola och vodka. 

Om jag hade sagt typ att den här vodkan inte fungerade, att det va typ ba VATTEN, hade ni trott på mig då? Hade jag kunnat starta drev mot AKIS VODKA!? Här kommer en liten rap om Akis vodka: 

Akis vodka är helt okej 
Det vet jag för att jag är tjej
För tjejer håller koll på en sådan grej

— Man kan blanda den med bubbelvatten så får man en skinny bitch. Smakar vatten fast man blir full, 10/10, säger Hugo, min kompis, om att dricka vodka. 

Gånger jag i den här recensionen sagt vodka: 29
Gånger jag avbrutit den här recensionen för att skriva en rap: 3

Betyg: 8/10 (minus två poäng för att jag satte en isbit i halsen)

Bild på drinken jag gjorde med Akis vodka.

Text: Tea Lange
Bild: Tea Lange


Publicerat

i

av

Etiketter: